Ambasadorul Greciei la Bucureşti: “Nu totul depinde de aderarea la spaţiul Schengen, nu faceţi din aceasta o chestiune de victorie sau de înfrângere”

Urmăriţi un fragment din interviul realizat de Jurnalul Naţional cu E.S. dl. Georgios D. Poukamisas, ambasador al Republicii Elene la Bucureşti, cu prilejul Zilei Naţionale a Greciei.

● Ce a însemnat primirea statutului de asociat, în 1962, a Greciei, la Comunitatea Europeana ? 

Vreau să vă spun că a fost iniţiativa fostului liderul istoric al nostru, Constantin Karamanlis. El a preconizat. şi a avut dreptate, că viitorul este comnunitatea europeana şi nu zona liberă de schimb – european free trade area (era vorba de un bloc la periferia comunităţii europene, cu statele scandinave, alături de Marea Britanie. El a spus: trebuie să aderăm la UE. A fost o decizie fericită, dar pe termen scurt această decizie nu a putut evita derapajul Greciei sub dictatură.

Am vorbit la început despre curajul poporului grec, despre setea lui de libertate, despre capacitatea lui de a găsi soluţii. Să ne amintim că România a trecut de la comunism la capitalism, în 1989, printr-o revoluţie, şi unul dintre ţelurile acestei revoluţii era recâştigarea demnităţii şi a libertăţii de circulaţie a persoanelor. România s-au bucurat foarte tare atunci pentru că presa spunea adevărul, nu mai era o presă manipulată de către comunism şi puteau să aibă libertatea de a circula în Europa, libertate care a fost întărită prin aderarea la Uniunea Europeană în 2007. Grecia, în 2000, a intrat în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, mai puţin însă România şi Bulgaria. Poate nu atât această măsură nu împiedică sau nu este complicată pentru un româm, dar sentimentul lui de libertate şi de liberă circulaţie în Uniunea Europeană este îngrădit. El se simte discriminat în UE şi aş vrea să-mi explicaţi punctul dumneavoastră de vedere în legătură cu acest refuz repetat al unor ţări din Europa de a primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen…

Vreau să vă spun că în timp ce România continuă să lupte pentru aderarea la spaţiul Schengen este important să nu credeţi că aceasta este lupta luptelor. Ştiţi că şi ţările care se opun nu sunt văzute cu ochi buni de către celelalte. Vreau să spun că, bineînţeles, trebuie să luptaţi pentru acest scop, dar nu totul depinde de aderarea la spaţiul Schenhen, nu faceţi din aceasta o chestiune de victorie sau de înfrângere. Din punct de vedere psihologic, trebuie să ieşiţi din atitudinea aceasta. Şi eu cred că conducerea înaltă a României a înţeles asta. Situaţia piolitică în Europa este la o fază de fluiditate. Se pare că în multe ţări mişcările politice care în substanţa lor sunt antieuropene, xenofobe, devin mai puternice. Şi fragmentarea sistemului politic contribuie la asta. Chiar un partid mic, cu o ideologie extremistă, poate exercita o influenţă disproporţionată. Eu nu pot să spun mai mult despre asta. Trebuie să dovediţi tenacitate, dar cu o anumită linişte de spirit.

● Cel puţin pe perioada de vară, când este turismul deschis către Grecia, noi exportăm turişti, dar exportam şi forţă de muncă, pentru că foarte mulţi tineri români lucrează în sezon în Grecia. Există o piaţă deschisă pentru forţa de muncă românească în sezonul turistic şi poate că ne vorbiţi despre noutăţile legate de dreptul la muncă al tinerilor români în Grecia, în condiţiile crizei…

Piaţa de muncă, în ceea ce-i priveşte pe români, este deschisă de la începutul anului 2009. Complet. Am fost printre primele ţări din Europa care am deschis piaţa noastră de muncă. În condiţiile crizei, am văzut că nişte familii româneşti se întorc în ţară, în România şi, personal, ştiu despre câteva cazuri. În ceea ce priveşte turismul, lucrul sezonier este mai uşor şi aceste servicii sunt căutate. În Creta, în decursul verii, lucrează mai multe sute de români, sunt mulţi români care lucrează în agricultură, în Peloponez sau în jurul Salonicului. E posibil ca numărul românilor care lucrează în Grecia să scadă, dar nu dramatic. Scade, în principal, din pricina crizei, dar asta nu înseamnă că românii trebuie să se teamă că piaţa muncii în Grecia se va închide pentru ei.

Interviul integral poate fi accesat AICI.

Sursa foto: steag.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *