Ambasadorul Henri Paul: Franta este cel mai bun avocat al dumneavoastra in chestiunea Schengen

Intre Franta si Romania trebuie sa aiba loc discutii pe “adevaratele subiecte” si nu pe o “chestiune infima” in care un realizator de emisiune francez a vorbit Romania de rau, a afirmat, miercuri, Henri Paul, ambasadorul francez la Bucuresti, in cadrul unei intalniri oficiale avuta cu membrii Grupului de prietenie cu Franta din Senatul Romaniei, relatează Hotnews, potrivit Agerpres.

La inceputul lunii, MAE a reactionat dur fata de o emisiune radiofonica umoristica din Franta in care s-a insinuat ca 85% dintre romani cersesc.

“Vorbele care s-au spus la radio si ceea ce s-a retransmis aici nu reprezinta acelasi lucru. Iar eu va pot spune ca este o emisiune lamentabila, vulgara si fara niciun interes. De ce sa vorbim despre ea? Credeti dumneavoastra ca ministrul nostru de externe s-ar plange de cine stie ce dezbatere tinuta pe un post de radio privat in Romania care ar pune in chestiune Franta?” s-a adresat Henri Paul senatorilor romani.

Ambasadorul francez a mai spus ca in locul unor astfel de discutii trebuie sa se dezbata “adevaratele chestiuni si subiecte”, pornind de la faptul ca relatiile dintre Franta si Romania sunt intr-o stare buna.

“Chiar si pe acest subiect sunt intr-o stare buna, iar in cele din urma, daca este sa abordam chestiunea Schengen, cel mai bun avocat, in prezent, al dumneavoastra este Franta. Asadar nu ar trebui sa destabilizati Franta in momentul in care chestiunea Schengen este pusa pe tapetul negocierilor europene. (…) Avem un dialog politic care priveste chestiunea Schengen. Am gasit cai de solutionare in acest sens si noi impingem intrarea Romaniei in Schengen”, a declarat ambasadorul Frantei la Bucuresti.

“Poate ca dumneavoastra nu ascultati atat de des posturile de televiziune sau radioul francez, dar daca deschideti posturile acestea va asigur ca grecii sunt periati la ora actuala, sau romanii, sau diversi oameni politici. Asta este specificul libertatii de exprimare si a mass-media de a exagera”, a explicat Paul senatorilor romani.

El a adaugat ca asa cum in Romania exista CNA, si in Franta exista o institutie similara care are rolul de a evita aceste exagerari.

“Exista, de asemenea, si o autoritate independenta care are rolul de a lupta impotriva discriminarii si aceasta poate aplica pedepse, penalizari in baza legii. Cred ca anumite declaratii facute in anumite emisiuni trebuie luate cu oarecare distantare, pentru ca este pur si simplu o forma de evolutie a mass-media care are propriile sale limite”, a mai precizat ambasadorul francez.

Sursa articol: Hotnews.ro.

Sursa foto: m.rfi.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.