Ambasadorul Lituaniei despre aderarea Romaniei la Schengen : „Ati facut ce aveati de facut, dar nu am cum sa va ajut”

lituania presAmbasadorul Republicii Lituania in Romania, domnul Vladimir Jarmolenko, a declarat in cadrul evenimentului de lansare a Presedintiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene ca tara noastra a indeplinit conditiile necesare pentru aderarea la spatiul Schengen, dar ca mandatul lituanian nu ne va putea ajuta in mod direct.

Acestea au fost declarate de catre E.S. dupa ce a fost intrebat, la conferinta de presa, cum va sustine Presedintia lituaniana a Consiliului UE aderarea Romaniei la Schengen.

“Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu conditionalitatile si anume ca Romania, Bulgaria sunt gata, sunt pregatite, dar sunt tari care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale in Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e impotriva. E important sa se ajunga la o pozitie comuna, la unanimitate. Noi credem, ca si dumneavoastra, ca ati facut ce trebuia facut, dar nu am ce sa fac, nu am cum sa va ajut.” a declarat ambasadorul.

La evenimentul gazduit de catre Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, au intervenit si ministrul afacerilor externe Titus Corlatean si seful RCE in Romania, domnul Niculae Idu.

Niculae Idu a salutat si a felicitat Presedintia lituaniana, amintind ca acest mandat este o premiera pentru istoria Lituaniei, dar si pentru cea a Uniunii Europene, fiind prima oara cand o republica baltica isi asuma un rol atat de important.

Ambasadorul Jarmolenko a spus ca activitatea se va desfasura sub sloganul „o Europa credibila, in continua crestere si deschisa” si a vorbit despre prioritatea Presedintiei lituaniene in vederea gasirii unor solutii si a implementarii unor masuri in contextul crizei economice. Tot el a declarat ca aproape 80 la suta din agenda lituaniana se va concentra pe probleme de economie europeana, pe integrare, pe dezvoltare si crearea de locuri de munca si pe acordurile de schimburi comerciale cu Statele Unite ale Americii. De asemenea, Jarmolenko a vorbit despre eforturile pe care Lituania le va depune pentru consolidarea stabilitatii financiare si pentru crearea unui sistem fiscal comun si a unui sistem bancar functional.

E.S. Vladimir Jarmolenko a vorbit si despre importanta garantarii a unei retele energetice la nivel european pentru a furniza energie tuturor statelor membre pana in 2015. Aceasta retea ar duce si la o economisire de circa 35 de miliarde anual a costurilor de electricitate.

Ambasadorul Lituaniei a felicitat Croatia pentru aderarea la Uniunea Europeana si a amintit de summit-ul care se va tine la Vilnius in luna noiembrie 2013. Jarmolenko a subliniat ca UE trebuie sa continue politicile de extindere si trebuie sa dezvolte strategii de control ale frontierelor UE si politici comune de securitate si aparare prin cooperarea cu partenerii. Tot el a concluzionat spunand ca este foarte importanta colaborarea cu Irlanda si Grecia, tari care fac parte din acest trio de conducere care acopera in total o perioada de 18 luni de mandat.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean a salutat, de asemenea, mandatul Presedintiei lituaniene si a multumit Irlandei pentru activitatea desfasurata in ultimele sase luni. Corlatean a vorbit despre necesitatea unui proces de recredibilizare a Uniunii Europene pentru a evita o fragmentare si pentru a stabili un cadru financiar si economic solid. Reprezentantul MAE a manifestat dorinta ca Lituania sa sustina aderarea tarii noastre la spatiul Schengen si, in acelasi timp, a declarat ca Romania sustine politica de extindere a Uniunii.

 

Alexandru Padure

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.