Ambasadorul Olandei in Romania: Trebuie sa renuntam la mentalitatea conform careia daca lucrezi in institutiile publice totul trebuie sa fie foarte formal, distant si important

matthijs-van-bonzel facebookMatthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei in Romania sustine, intr-un interviu acordat digitaldiplomacy.ro, ca guvernele ar trebui sa foloseasca din ce in ce mai mult social media pentru o mai buna comunicare cu cetatenii. Ambasadorul consideră că am depăşit timpurile potrivit cărora “daca lucrai in institutiile publice totul trebuia sa fie foarte formal, distant si important”.

Digital Diplomacy: Domnule Ambasador, cum si de ce ati inceput sa folositi media sociale?

– In 2010 eram ambassador in America Centrala si eram responsabil pentru trei tari, Panama, Honduras si San Salvador, astfel ca aveam nevoie sa fiu la curent cu ce se intampla in aceasta zona. In acest context l-am cunoscut pe Alec Ross, Consilierul pe Inovatie al doamnei Hillary Clinton pe durata mandatului sau ca Secretar de Stat. Alec a participat la intalnirea anuala a ambasadorilor olandezi din Haga in 2010 si ne-a vorbit despre comunicarea moderna si cum poate fi aceasta utilizata in diplomatie, despre cum media digitale conecteaza administratia SUA cu diverse sectoare precum mediul de afaceri sau societatea civila. Am fost fascinat de prezentarea sa astfel ca am inceput sa folosesc Twitter si am fost placut surprins sa constat ca primesc reactii de la persoane cu care pana atunci nu intrasem in contact (tineret, intelectuali, jurnalisti). Si acest lucru m-a ajutat sa vad lucrurile altfel, la un alt nivel. (…)

Am inceput sa folosesc din ce in ce mai mult social media, am inceput sa vorbesc si despre evenimente mai controversate, mi-am exprimat opinii si sugestii constructive legate de tara in care ma aflam ca diploma. In Romania de exemplu vorbesc frecvent pe social media despre faptul ca Olanda sustine reforma in justitie, adoptarea codurilor civil sau penal si construirea unei jurisprudente coerente. (…)

D.D.: Ce fel de canale de comunicare folositi?

– Twitter inca se dezvolta in Romania, Facebook este mult mai popular si mai mult folosit, insa eu nu folosesc Facebook. Ambasada ca institutie este prezenta pe Facebook iar acolo este alta abordare, va poate povesti Caroline mai multe.  (…)

Legat de modul in care guvernele in general folosesc social media, cred ca este nevoie sa renuntam la mentalitatea conform careia daca lucrezi in institutiile publice totul trebuie sa fie foarte formal, distant si important. Am depasit acele timpuri. Acum cred ca suntem martorii unei schimbari de generatii, vad si in Guvernul Romaniei acelasi lucru, Premierul Victor Ponta are o echipa tanara si creativa si pare sa sustina aceste noi abordari in ceea ce priveste includerea comunicarii online in aparatul guvernamental.

INTERVIUL INTEGRAL, disponibil AICI.

Sursa: DigitalDiplomacy.ro
Foto: facebook.com/DutchEmbassyRomania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.