Amnesty International cere UE să-şi reînnoiască angajamentul de a investiga complicitatea la practicile ilegale ale CIA

Amnesty International cere statelor UE să-şi reînnoiască angajamentul de a investiga complicitatea lor la transferul unor suspecţi de terorism sau închisori secrete ale CIA, la cinci ani după primul raport al Parlamentului European pe această temă, arată un comunicat al organizaţiei internaţionale, potrivit MEDIAFAX.

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European (PE) organizează marţi o dezbatere în cursul căreia vor fi prezentate rapoarte privind respectarea de către statele UE a rezoluţiei PE care le cerea să efectueze anchete independente privind complicitatea lor la transferul unor deţinuţi sau găzduirea unor închisori secrete ale CIA.

“Noi date şi informaţii care au ieşit la iveală în ultimii cinci ani fac imperativă o acţiune a statelor membre”, a declarat Julia Hall, expert al Amnesty International privind combaterea terorismului, care va participa la dezbatere.

“Procesul PE este ocazia perfectă de a exercita presiuni asupra guvernelor reticente pentru a realiza progrese în privinţa răspunderii pentru operaţiuni care au inclus încălcări extraordinare ale drepturilor omului, inclusiv tortură şi dispariţia forţată”.

“Există o lipsă îngrozitoare de voinţă politică pentru aflarea adevărului. Cum poate UE, care se descrie ca un exemplu în privinţa drepturilor omului, să spună altui guvern, în special celor implicate în Primăvara Arabă, cât de importante sunt drepturile omului, când ea refuză constant să-şi investigheze presupusa complicitate la tortură şi dispariţii?”, se întreabă Hall.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  octavianracu.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *