Amnesty International: Statele UE au primit mai puțin de o treime din cota de refugiați din planul de relocare

Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat mai puțin de o treime din cota de 160.000 de solicitanți de azil revenită prin planul de relocare convenit în septembrie 2015, Ungaria și Polonia fiind țările care nu au preluat niciun refugiat, a indicat luni, într-un comunicat, Amnesty International (AI).

Obligația juridică de relocare ce le revine statelor membre nu ia sfârșit la finalul lunii septembrie, însă deciziile luate în 2015 de Consiliul European se aplică tuturor persoanelor eligibile care vor sosi în Grecia sau Italia până la 26 septembrie 2017.

Deocamdată, statele membre au atins doar 28,7% din obiectivul de 160.000 de solicitanți de azil stabilit pentru această dată.

Potrivit Amnesty International, Spania și-a atins doar 13,6% din cota revenită, Belgia 25,6%, Olanda 39,6%, iar Portugalia 49,1%.

Singurul state care și-au respectat integral angajamentul sunt Malta, Norvegia și Liechstenstein, ultimele două alăturându-se în mod voluntar planului, cu câte 1.500 și, respectiv, 10 solicitanți de azil relocați. De asemenea, Finlanda, cu 94%, și Irlanda, cu 76,5%, sunt de asemenea pe calea cea bună.

Slovacia, care a contestat fără succes, alături de Ungaria, la Curtea de Justiție a UE planul de relocare, a acceptat doar 16 solicitanți de azil din cota de 902, iar Cehia numai 12 din 2.691, arată Amnesty.

Citiți și:  Ungaria va respecta decizia CJUE privind cotele de migranți, în pofida declarațiilor critice la adresa acesteia

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins plângerile formulate de Ungaria și Slovacia pe tema politicii de imigrație a UE, confirmând dreptul Bruxellesului de a obliga statele membre să preia solicitanți de azil conform sistemului de cote.

Sistemul de distribuire a solicitanților de azil între statele membre ale Uniunii Europene a fost contestat de Ungaria și Slovacia, acuzând faptul că planul lansat în septembrie 2015 de Bruxelles pentru a ajuta Grecia și Italia, supuse unei presiuni imense din partea valului mare de refugiați este ilegal.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.