Analiza Adevarul: Schengen şi justiţia: două mize cheie pentru România. Ce are de făcut cabinetul Ponta

Dosarul aderării României la Schengen intră într-o etapă complicată de schimbările politice de la Bucureşti, după ce doar căderea Guvernului de la Haga, dădea bătăi de cap diplomaţiei româneşti. Toate personajele cheie, pe dosarele cheie ale României, s-au schimbat: de la Cătălin Predoiu – care discutase în ultimii ani reforma justiţiei cu Bruxelles-ul – până la şansele extremistului olandez Geert Wilders de a mai pune o piedică esticilor într-un viitor cabinet, scrie Adevarul în ediţia electronică.

Ce va avea de făcut noul cabinet Ponta:

1. Ministrul Justiţiei Titus Corlăţean: Primul deadline este peste două luni: raportul pe justiţie al Comisiei Europene care pune un accent deosebit pe integritate, conflicte de interese şi pedesirea lor.

2. Ministrul de Externe şi ministrul de interne – Andrei Marga şi Ioan Rus: Al doilea deadline este luna septembrie: statele membre sunt aşteptate să dea undă verde României şi Bulgariei pentru aderarea pe jumătate la Schengen. Doar că a doua decizie este condiţionată de rezultatul raportului pe justiţie. Noul ministru de la Interne nu mai practic nimic de făcut pe dosarul tehnic: încheiat, votat, aplaudat. Dar atât el cât şi noul şef al diplomaţiei ar putea fi pus în situaţia de a explica, în cadrul Consiliilor, ce se întâmplă cu dosarele de crimă organizată.

Aderarea României la Schengen a fost blocată de opoziţia continuă şi vehementă a Olandei care invocă problemele legate de corupţie şi criminalitate organizată pe care le consideră încă nerezolvate. Reprezentanţi ai Guvernului de la Haga fac legătura cu existenţa şi conţinutul rapoartelor Comisiei Europene pe justiţie şi în care sunt, de cinci ani, sunt menţionate disfuncţionalităţi ale sistemului judiciar la fel ca şi progresele făcute de-a lungul timpului. Răspunsul pentru aderarea României şi Bulgariei este aşteptat în luna septembrie a acestui an, după ce Olanda va vedea ultimul raport pe justiţie al Bruxelles-ului care va fi publicat peste două luni.

Sursa articol: Adevarul.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.