Analiza BBC: Grecii, cei mai lenesi sau cei mai harnici europeni?

 Criza din Zona Euro a starnit dispute in familia europeana, iar Grecia este adeseori aratata cu degetul. S-au intins grecii mai mult decat le-a permis plapuma? Sunt grecii lenesi? La aceasta ultima intrebare, statisticile dau un raspuns surprinzator, noteaza BBC News, potrivit HotNews.ro.

Grecia este supusa acum la o noua cura de austeritate, dupa acordul care i-a permis stergerea unei datorii de 130 miliarde euro, pentru a putea evita falimentul.

Dar statisticile sugereaza ca Grecia nu a ajuns aici din cauza lenei. Daca se ia in calcul numarul de ore muncite intr-un an, grecii par foarte harnici.

Cifrele Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) arata ca, in medie, un grec munceste anual 2.017 ore, mai mult decat orice alta tara europeana membra a organizatiei. Pe de alta parte, numarul de ore lucrate in medie, anual, de un angajat din Germania este de doar 1.408. Germania ocupa locul 33 dintre cele 34 de state aflate pe lista OECD.

Pascal Marianna, expert statistician in piata muncii la OECD, explica: “Piata muncii din Grecia este formata dintr-un numar mare de persoane fizice autorizate, respectiv fermieri si oameni care au magazine, si care lucreaza un numar mare de ore“.

Persoanele fizice autorizate au tendinta de a munci un numar mai mare de ore decat cele angajate cu contract de munca.

Al doilea motiv este dat de muncitorii part-time.

“In Germania, proportia angajatilor care lucreaza cu norma redusa este destul de mare, aproximativ unul din patru”, spune el.

Dar, daca se scot din statistici angajatii part-time si persoanele fizice autorizate, ramanand doar angajatii cu norma intreaga, grecii tot muncesc cu 10% mai multe ore decat germanii.

Aceasta din cauza ca germanii isi iau mai multe concedii, cocedii medicale si concedii de maternitate, in medie cu patru saptamani mai mult decat grecii.

Un alt indicator: doar 60% din populatia apta de munca are o slujba in Grecia, comparativ cu 72% in Germania.

Atunci, de ce are Grecia nevoie sa fie salvata de la faliment si nu Germania, se intreaba BBC? Intrebarea pare complicata, dar raspunsul vine dintr-un calcul simplu: produsul intern brut al fiecarei tari impartit la numarul de muncitori.

Aici, angajatul mediu din Germania este mult mai productiv decat cel din Grecia. Germania se claseaza pe locul opt in topul muncitorilor cu cea mai mare productivitate in randul OECD, in timp ce Grecia ocupa locul 24.

Sursa articol:  HotNews.ro
Sursa foto:  bhtimes.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *