Previziuni pentru 2014: agenda de discuții a NATO

nato-flagsPe data de 23 aprilie a avut loc întâlnirea miniștrilor de externe din statele membre NATO, eveniment de o importanță majoră, cu precădere pentru că în cadrul discuțiilor s-au atins subiecte ca: relația de cooperare NATO-Rusia, evoluția operațiunilor din Afganistan, situația din Coreea de Nord, dar și intervențiile întreprinse în Orientul Mijlociu și nordul Africii pentru promovarea statului de drept și menținerea stabilității în regiunile respective. Statele membre NATO desfășoară o activitate susținută atât în interiorul spațiului nord-atlantic, cât și în afara lui și încă reprezintă principalul pilon al securității globale. Preocuparea acestora pentru menținerea echilibrului în diferite regiuni, dar și abordarea diferitelor probleme de securitate, împreună cu o agendă bogată de obiective fac ca NATO să își păstreze rolul de promotor al stabilității și securității internaționale.

George Friedman menționează într-una dintre lucrările sale că jucătorii internaționali trebuie să fie raționali și să își cunoască interesele măcar pe termen scurt, dat fiind faptul că realitatea le oferă alternative limitate [5]. Altfel spus, evoluția sistemului internațional nu este evidentă și nici ușor previzibilă. Noua ordine mondială presupune provocări complexe la adresa stabilității și securității actorilor internaționali. Aceștia trebuie să își stabilească obiective, dar și priorități. Mai mult decât atât, trebuie să evalueze aceste provocări și să găsească mijloacele necesare de a le preîntâmpina și de a le contracara.

Fiecare stat membru NATO are specificul său în materie de politică externă. Poziția geografică, situația internă, contextual geopolitic, parteneriatele cu celelalte state influențează acest specific și, în același timp, contribuie la menținerea echilibrului regional sau, dimpotrivă, îl pot afecta. O poziție comună a statelor membre NATO este imperios necesară, mai ales în condițiile în care asistăm zilele acestea la propagarea atentatelor teroriste și la intensificarea unor conflicte cu impact asupra evoluției mediului internațional. În lipsa unui cadru de cooperare bine organizat și reglementat, aceste evenimente pot lua amploare, fiind mai greu de gestionat în momentul în care sunt mai răspândite și mai bine alimentate. Pentru atingerea obiectivelor, însă, este necesară implicarea tuturor membrilor NATO.

Unul dintre cele mai importante puncte de discuție a fost legat de misiunea NATO în Afganistan, văzută ca un pilon deosebit de relevant pentru securitatea comunității internaționale. Statele membre s-au angajat să continue să sprijine forțele de securitate afgane și după încheierea misiunii ISAF pentru ca eforturile întreprinse până în 2014 să capete contur și să aibă rezultatele scontate. Miniștrii au agreat ideea că NATO are nevoie de un nou plan și trebuie să se deschidă un nou capitol al acestei misiuni, adaptat la noile realități din teren. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a menționat, în cadrul întâlnirii, că guvernul Afganistanului s-a angajat să organizeze alegeri transparente, să lupte împotriva corupției, să susțină drepturile omului, să instituie și să consolideze statul de drept [6]. În cadrul Consiliului NATO-Rusia, cei doi parteneri au hotărât să lucreze împreună în continuare pentru a susține dezvoltarea Afganistanului.

Un alt plan de discuții a avut în vedere acțiunile Coreei de Nord, considerate un pericol pentru întreaga comunitate internațională. Miniștrii de externe au căzut de acord asupra faptului că inițiativele și acțiunile periculoase ale acesteia trebuie stopate deoarece sunt amenințătoare și încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU [7].

Întâlnirea miniștrilor de externe și cea a miniștrilor apărării care va avea loc pe 14 mai relevă preocupările constante ale NATO pentru menținerea securității internaționale. Rămâne de văzut dacă statele membre vor reuși să se concentreze asupra acestor obiective și să finalizeze cu success noile demersuri propuse.

 

Articolul face parte din ultimul număr din 2013 al buletinului Politica sub lupa CEPE, disponibil aici.

Autor: Monalisa GIUGLEACenter for European Policy Evaluation

Foto: wikipedia

 

[5] George Friedman, “Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul XXI”, Editura Litera, București, 2012, p.21;

[6] NATO’s support to Afghan army takes shape, 23.04.2013, http://www.nato.int/cps/en/SID-2F6DB6B5-F496A90F/natolive/news_99889.htm;

[7] Statement by NATO Foreign Ministers on the Democratic People’s Republic of Korea, 23.04.2013, http://www.nato.int/cps/en/natolive/news_99923.htm;

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.