Reafirmare, reasigurare și reformare în relația Statele Unite Ale Americii – Israel – Palestina

obama-speechVizita Președintelui Barack Obama în Israel și în teritoriile palestiniene, de la sfârșitul lunii martie a avut, pe lângă scopul declarat al reafirmării parteneriatului și încrederii dintre cele două state, și un obiectiv clar care privește schimbarea modului în care Procesul de Pace ar trebui să se desfășoare. Astfel, relațiile dintre cele două state necesită ajustări care trebuiesc făcute cât mai repede posibil. Punctul de vedere al Statelor Unite ale Americii are mai mult decât un rol de mediator în acest proces și a fost încă o dată subliniat cu ocazia acestei a întâlniri. Deși discursul Președintelui nu a fost suficient de concis și nu a tranșat o direcție clară de urmat în cadrul procesului, acesta a îndemnat cele două state din regiune la apropiere și dialog oferind sprijinul și încrederea Statelor Unite ale Americii pe tot parcursul discuțiilor, până la găsirea unui numitor comun. Rămân totuși întrebările: Ce a adus nou președintele Barack Obama pentru regiune?, Care este poate fi numitorul comun pentru regiune, dar pentru Statele Unite ale Americii?

Barack Obama, Președintele Statelor Unite Ale Americii, în cadrul celui de-al doilea mandat al său a efectuat prima vizită oficială la Tel Aviv, urmînd ca pe parcursul șederii sale să viziteze și Palestina. Această vizită vine în contextul continuării conflictului din Syria. Totodată, şi problema iraniană rămâne un punct asupra căruia se vor centra discuțiile. Însă, de departe, dialogul dintre Barack Obama și cei doi lideri va fi acaparat de  relațiile bilaterale umbrite de lipsa de încredere care caracterizează ambele părți și, în același timp, împiedică evoluția pozitivă a situației dintre Israel și Palestina. Prin urmare, o reiniţiere a relațiilor de cooperare era necesară, având în vedere starea de fapt a lucrurilor în regiune și mai ales situația din West Bank.

După ce a fost întâmpinat de către omologul său Shimon Peres, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu care i-a urat “Bun venit acasă!“ [33], Barack Obama a ținut să afirme faptul că Israelul rămâne în continuare un aliat de bază pentru Statele Unite ale Americii în fața unor amenințări împărtășite de ambele părți. “Văd această vizită ca pe o oportunitate de a reitera legătura de nezdruncinat între națiunile noastre, de a reafirma angajamentul neabătut al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea Israelului și de a vorbi direct poporului israelian, dar și vecinilor voștri” [34] – au fost cuvintele președintelui american la sosirea pe aeroportul din Tel Aviv. Momentul vizitei, deși conform opiniei publice americane a fost de mult timp așteptat, găsește Israelul și Autoritatea Palestiniană într-un imens blocaj diplomatic si comunicațional care nu promitea o dezvoltare favorabilă a dialogului. Acesta se datorează acțiunilor întreprinse de Israel în West Bank, acțiuni prin care erau dezvoltate cartiere de locuit pentru poporul israelian. Între timp, rezultatele nu întârzie să apară. Autoritatea Palestiniană promite să aducă Israelul în fața Curții Internaționale de Justiție și a Națiunilor Unite, în timp ce guvernul Israelian a încetat să mai anunțe construcția de noi așezări în West Bank, abandonând pentru moment această idee. Mai mult decât atât, Israelul pare gata să fie de acord cu planurile Autorității Palestiniene de a dezvolta proiecte care privesc infrastructura și economia în Zona C (zonă aflată sub total control Israelian).

Discuțiile din cadrul agendei au continuat, atingând puncte oarecum sensibile de pe agenda celor doi lideri și anume Syria și conflictul care durează de mai bine de doi ani, și Iranul cu programul nuclear în continuă dezvoltare. Surprinzător pare faptul că, deși la prima vedere președintele Statelor Unite ale Americii a realizat o vizită care nu avea ținte clare, a reușit totuși să facă ceva pentru care să pară că parteneriatul necondiționat cu Israelul merită tot efortul. Reușita sa privește Poarta Orientului, aliatul pe care pe Statele Unite ale Americii pun foarte mult accent în ultima vreme, și anume Turcia.

În mod oficial, Israelul, în timpul în care Președintele Barack Obama se pregătea de plecare, și-a cerut scuze premierului Turciei Recep Erdogan pentru raidul îndreptat spre nava de ajutor Mavi Marmara care încerca să treacă dincolo de blocada israeliană din Gaza. Astfel, devine tot mai clar că pentru Statele Unite ale Americii numitorul comun în regiune este alcătuit dintr-un parteneriat solid israeliano-turc, mai ales în situația în care ambele sunt gazde ale scutului antirachetă. Totodată, se poate observa că, în aceeași măsură în care Statele Unite ale Americii și-au declarat suportul și sprijinul necondiționat pentru poporul israelian, loialitatea și mai ales acordul cu cerințele Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește politica isreliană în relația cu Palestina și țările vecine, Israelul rămâne puternic devotat crezului american. Singurul punct nerezolvat este reprezentat de programul nuclear iranian, care prezintă totuși multe necunoscute, dar rămâne demn de luat în considerare.

Israelul este bine cunoscut pentru faptul că în situația unui conflict reprezintă prima țintă iraniană. În același timp, Statele Unite ale Americii se pot baza pe un eventual parteneriat israeliano-turc, deoarece în prezent guvernul israelian a făcut primul pas spre normalizarea relațiilor cu Turcia, toate acestea la insistențele Președintelui Barack Obama.  Moneda în care se vor plăti scuzele israeliene către Turcia va fi ajutorul militar și sprijinul necondiționat al Israelului în politica externă și regională, iar plătitorul se va numi Statele Unite ale Americii. Care este motivația? O găsim în declarația făcută în urmă cu 30 de ani de fostul Secretar de Stat, Alexander M. Haig’s: “Israelul este cel mai mare portavion din lume care nu poate fi scufundat, nu are la bordul său absolut niciun soldat American, și este localizat într-o zonă critică pentru securitatea Americii” [35]. Iar în această situație întrebarea rămâne: “Care este numitorul comun pentru regiune din punct de vedere palestinian?”

 

Articolul face parte din ultimul număr din 2013 al buletinului Politica sub lupa CEPE, disponibil aici.

Autor: Cătălin BadeaCenter for European Policy Evaluation

Foto: whitehouse.gov

 

33] „Israel’s Shimon Peres and Benjamin Netanyahu welcome Barack Obama”, The Telegraph, 20 martie 2013, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/9943313/Israels-Shimon-Peres-and-Benjamin-Netanyahu-welcome-Barack-Obama.html;

34] „Joint Statement by President Obama and Israeli President Peres”, Council on Foreign Relations, 20 martie 2013, http://www.cfr.org/israel/joint-statement-president-obama-israeli-president-peres-march-2013/p30280;

35] Rabbi Shraga Simmons, „The Chuck Hagel Problem”, aish.com, 23 decembrie 2012, http://www.aish.com/jw/me/The-Chuck-Hagel-Problem.html

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *