Analiză Deutsche Welle. Cât câștigă politicienii germani comparativ cu cei români

Deutsche Welle a realizat o analiză a salariilor germani pentru a ilustra care sunt veniturile acestora, în contextul în care astăzi Germania își alege un nou legislativ în urma căruia se va forma și componența viitorului guvern.

Pentru munca depusă, parlamentarii nu primesc salarii, ci “indemnizații”, cărora germanii le mai spun și “diete”.  Astfel, “dieta” unui parlamentar german este de 9542 de euro lunar plus o sumă pauşală de 4318 euro neimpozabilă destinată cheltuielilor aferente mandatului politic: o locuinţă în apropierea Bundestag-ului, deplasări, hrană, etc.   

Fiecare deputat are dreptul să-şi utileze biroul cu echipamente la cele mai noi standarde într-un cuantum maxim de 12.000 de euro pe an. Banii sunt decontaţi ulterior numai în baza facturilor prezentate. Indemnizaţiile parlamentarilor germani au fost majorate ultima oară anul acesta în luna iulie. Dietele cresc automat, în fiecare an, şi se orientează după tendinţa generală a salariilor din anul precedent. 

Cancelarul Angela  Merkel este recompensată lunar cu suma de 17.732 de euro plus aproape 1.000 de euro sporuri specifice funcţiei sale în sectorul public. Chiar dacă are numai o funcţie reprezentativă, cel mai bine câştigă, însă, preşedintele Frank-Walter Steinmeier. Pe pagina online a preşedinţiei se menţionează că Steinmeier beneficiază lunar de echivalentul a 90% din indemnizaţia cancelarei. Cu tot cu sporuri, venitul acestuia atinge 19.719 euro în fiecare lună. Fiecare ministru federal beneficiază de 15.000 de euro lunar, inclusiv sporuri.

Veniturile politicienilor de rang înalt sunt compuse dintr-o indemnizaţie de bază şi sporuri. Mărimea indemnizaţiilor se orientează după §11 din Legea federală privind remunerarea funcţionarilor publici. Membrii cabinetului mai primesc şi indemnizaţiile la care au dreptul în calitate de deputaţi în Bundestag: 12.270,96 euro pe an pentru cancelar şi câte 3.681,36 euro pentru fiecare ministru.

Comparativ, indemnizațiile politicienilor români sunt mult mai mici față de cele ale omologilor lor germani. 

Citiți și Cea mai prosperă țară a UE, la urne. Europa, cu ochii pe alegerile parlamentare din Germania care decid nu numai viitorul țării lor, dar și parcursul european

Indemnizaţia preşedintelui României este de 17.400 lei brut (3800 euro). Premierul primeşte lunar 16.675 lei brut (3600 euro), iar un ministru încasează 15.255 lei brut (3300 euro). De venituri lunare semnificativ mai consistente beneficiază preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară – 70.000 lei (15000 euro) – sau  guvernatorul Băncii Naţionale – 24.000 lei (5200 euro). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.