Analiză Adevărul: Economia lumii în declin. România este atrasă uşor-uşor în vârtej

Economia globală a mai făcut câţiva paşi înainte pe drumul crizei, şi în luna mai, ceea ce amplifică riscurile cărora România va trebui, treptat-treptat, să le facă faţă. Amplificarea riscurilor pentru economia globală majorează însă probabilitatea implementării unor noi stimuli economici monetari de către marile bănci centrale ale lumii, ceea ce ar putea susţine o revenire a pieţelor de acţiuni.

Climatul macroeconomic mondial s-a deteriorat pe mapamond pe parcursul lunii mai, pe fondul reintensificării, persistenţei şi propagării crizei datoriilor suverane din Europa. Deteriorarea sentimentului din pieţele financiare s-a repercutat imediat la nivelul economiei reale.

În Statele Unite ritmul de evoluţie a economiei din primul trimestru a fost revizuit în scădere la 1,9% anualizat (de la 2,2% estimat iniţial). Economia americană continuă să se zbată între două cicluri economice. De remarcat faptul că ritmul de creare de locuri de muncă a decelerat puternic în mai, confirmând faptul că evoluţia pieţei forţei de muncă din ultimele luni ale anului 2011 şi primele luni din 2012 a depăşit posibilităţile economiei.

Asia resimte din plin evoluţiile nefavorabile din Zona Euro, dar şi semnalele de decelerare a economiei americane; astfel,industria prelucrătoare din China a continuat să se contracte în mai, conform indicatorilor HSBC.

Pe plan intern economia a reintrat în recesiune tehnică în primul trimestru al anului curent. Semnalele nefavorabile din sfera cererii externe (în contextul crizei din Zona Euro), dar şi lipsa investiţiilor de capital sau riscurile din plan politic exprimă premise de menţinere a unui climat cvasirecesionist pe termen scurt.

Prima de risc a crescut semnificativ pe parcursul ultimelor săptămâni, cu peste 50% de la minimele din martie, evoluţie care exprimă premise nefavorabile privind relansarea investiţiilor pe plan intern.

În acelaşi timp, economia locală continuă să fie ocolită de fluxurile investiţionale internaţionale, iar expunerea investitorilor prezenţi pe plan intern s-a redus în ultimele săptămâni (scenariu confirmat de deprecierea cursului de schimb).

Analiza completă AICI.

Sursa:  Adevarul.ro
Foto:  sebastianolicalzi.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *