Analiza EurActiv: Băncile sunt sufocate in datorii

Criza datoriilor din zona euro obliga alianta franco-germana sa gaseasca solutii in finalul unui an dezastruos pentru pietele financiare europene. Chiar si cele mai sigure banci din zona euro ar putea sa ceara ajutor la Banca Centrala Europeana din cauza expunerii la datoriile suverane, preconizeaza EurActiv.ro. Bancile din Marea Britanie trebuie sa primeasca 50 de miliarde de dolari de la Italia si Grecia, dar datoreaza sute de miliarde Germaniei si Spaniei, mai scrie publicatia electronica.

Bancile franceze sunt cele mai fragile din lista statelor notate cu rating AAA. Credit Agricole, BNP Paribas si Societe General au fost retrogradate de S&P in urma cu doua saptamani iar agentiile de rating au pus sub observare intreaga zona euro.

Toata lumea insa trebuie sa dea si sa primeasca bani de peste tot. Efectul de domino ar putea sa afecteze grav intregul sistem bancar european. Gradul de indatorare incepe sa devina din ce in ce mai insuportabil.

Bancile din Marea Britanie trebuie sa primeasca 50 de miliarde de dolari de la Italia si Grecia, dar datoreaza sute de miliarde Germaniei si Spaniei, potrivit Expat Times.

Bancile din Irlanda datoreaza 50 de miliarde de dolari. Portugalia este indatorata Spaniei, dar bancile sale trebuie sa primeasca 10 miliarde de dolari de la bancile grecesti.

Spania datoreaza 235 de miliarde de dolari Frantei si Germaniei, dar Marea Britanie datoreaza Spaniei 325 de miliarde de dolari. Germania este expusa datoriei Spaniei, avand de primit 117 miliarde de dolari.

Bancile franceze sunt expuse datoriei italiene cu 365 de miliarde de dolari, dar trebuie sa mai primeasca bani de la Grecia, Austria, Spania, Portugalia, Germania si Irlanda. Austria datoreaza 86 de miliarde de dolari Italiei, iar Grecia s-a imprumutat de la toti si datoreaza cel mai mult Germaniei si Frantei: 74 de miliarde de dolari.

Suedia este indatorata Germaniei si Marii Britanii, dar trebuie sa primeasca bani de la Spania, Elvetia si Italia. (vezi infografie)

Toata aceasta situatie imposibila trebuie sa fie gestionata de cuplul Merkel – Sarkozy. Desi nu s-a mai vorbit de la summit-ul de la Bruxelles, Banca Centrala Europeana ar putea salva situatia, prin cumpararea de eurobonduri de pe pietele principale.

Articolul a fost preluat de pe site-ul EurActiv.com.

Sursa foto: grupdelux.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *