Analiză Foreign Policy: Europenii ar prefera realegerea lui Obama

Dacă în România situația internă și referendumul  au captat toată atenția, la nivel geopolitic privirile se îndreaptă către Barack Obama și alegerile prezidențiale din SUA.

John McCain l-a numit pe Barack Obama cea mai mare celebritate din lume, însă locul unde Obama a fost cel mai aproape de inimile cetățenilor a fost dintotdeauna Europa, scrie Foreign Policy.

Paradoxul este că în timp ce Obama a vindecat ruptura transatlantică, el s-ar putea să fie și președintele american care a prezidat sfârșitul comunității politice din vest.

În iunie, studiul Pew Global Attitudes a arătat că 9 alegători din 10 din Franța (92%) și Germania (89%) ar vrea ca președintele să fie reales, dar și largi majorități din Marea Britanie (73%), Spania (68%), Italia (69%) și Republica Cehă (67%). Din punct de vedere tactic, europenii și americanii cooperează mai strâns pe o serie de probleme, de la Iran la Siria, decât au făcut-o pentru mulți ani. Chiar și atunci când nu sunt de acord, fac acest lucru cu  politețe și cu o lipsă surprinzătoare de ranchiună, notează publicația.

Dar ratingul pe care îl are Obama în Europa ascunde faptul că alianța occidentală nu a părut niciodată mai mică în imaginația strategilor din ambele părți ale Atlanticului.

Continuarea articolului AICI.

Foto: photographwiki.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Analiză Foreign Policy: Europenii ar prefera realegerea lui Obama

  1. Marius Vacarelu 27/07/2012 at 15:32

    europenii vor un dolar stabil, dar aceasta caracteristica si-o doresc si pt yuan! nu ii intereseaza asa mult oamenii

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *