Analiză Reuters: Care este cheia succesului economic al Germaniei

”Aşa cum o mare parte din berea servită în barurile din Germania provine de la berării de cartier, după reţete tradiţionale, piaţa depozitelor şi creditelor pentru populaţie şi firme este dominată de bănci mici, datorită cărora sistemul nu se “îndoaie” sub greutatea crizelor externe”, așa își încep analiza jurnaliștii de la Reuters, potrivit Mediafax.ro.

Cu rădăcini în comunităţile locale şi cu o structură care descurajează expansiunea agresivă pe plan internaţional, inovaţia şi complexitatea, micile cooperative bancare care domină piaţa germană asigură stabilitatea economiei şi limitează semnificativ consecinţele unor eventuale falimente în sistem, se arată într-o analiză Reuters.

Sutele de bănci mici, deţinute la nivel local, municipal, sau controlate chiar de clienţii lor, reprezintă o sursă sigură de credite pentru consumatori şi pentru IMM-uri, reducând vulnerabilitatea la o criză a creditelor asemenea unor “microberării ale industriei financiare”.

Conservarea ratingului de credit triplu-A al Germaniei, cu perspectivă stabilă de la toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, se datorează în mare măsură acestor bănci.

“Ai doi piloni solizi în sistem, băncile de economii şi cooperativele bancare, care vor susţine întotdeaunaeconomia şi nu vor cauza probleme la nivel naţional”, comentează Michael Dawson-Kropf, director în cadrul agenţiei Fitch.

Stabilitatea sistemului bancar formează un “cerc virtuos” în combinaţie cu puterea economiei germane ca întreg . Datoriile de stat şi ale autorităţilor locale nu reprezintă un punct slab pentru bănci, ca în alte state ale zonei euro, iar analiştii consideră că şi cultura conservatoare a creditorului caracteristică Germaniei joacă un rol important.

Continuarea articolului poate fi citită aici.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto: incaunipocrit.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *