Analiza Reuters: Perspectiva economica a Europei este la discretia politicii in domeniul datoriilor

Economia Europei da semnale de alarma, dar adevarul, incomod pentru politicieni, este ca revenirea la crestere sustenabila depinde de o solutie durabila pentru criza datoriilor suverane din zona euro, publica EurActiv.ro.
Dupa inca un summit la Bruxelles, la sfarsitul saptamanii trecute, Uniunea Europeana nu pare sa se apropie macar de spargerea unui cerc vicios in care masurile de austeritate franeaza dezvoltarea si amplifica deficitele bugetare, care, la randul lor, provoaca necesitatea unor noi reduceri ale cheltuielilor.

Simon Tilford, economist-sef al Centrului pentru Reforme Europene din Londra, nu se asteapta la o modificare substantiala a actualelor strategii, respectiv politici bugetare care duc la contractie economica si politici monetare relativ restrictive, avand in vedere amploarea crizei datoriilor.

“Nu vom vedea o reforma semnificativa a politicii macroeconomice din zona euro. Nici macar nu se afla in discutie. Acesta este cel mai mare obstacol in calea reluarii cresterii economice”, a spus Tilford.

Liderii europeni au aprobat un set de masuri, cum ar fi promisiunea unei piete digitale unice si reducerea birocratiei pentru firmele mici.

Majorarea cu 10% a fondurilor structurale ale UE va furniza suplimentar 2,6 miliarde de dolari pentru investitii in tari precum Grecia,

Portugalia si Irlanda, care aplica masurile de austeritate convenite cu Comisia Europeana si FMI in vederea reducerii datoriilor si deficitelor.

Speranta liderilor europeni, pe termen scurt, este ca un plan cuprinzator de oprire a crizei datoriilor din zona euro, care urmeaza sa fie prezentat miercuri, va calma pietele, va reduce costurile de finantare si va imbunatati increderea populatiei si companiilor.

Ei considera ca Europa are nevoie de masuri pro-crestere, care sa sustina reformele structurale, in special in sectorul productiv si piata muncii.

Lectia pentru Europa este ca nu va avea loc o accelerare a cresterii economice daca nu sunt tinute sub control datoriile si deficitele. Totusi, eliminarea dezechilibrelor nu va aduce o crestere puternica, daca guvernele nu vor lua masuri pentru eliminarea piedicilor structurale, care necesita timp si rabdare, dar pot aduce beneficii substantiale, a conchis Reuters citat de Mediafax.

Articolul a fost preluat de pe EurActiv.ro. si poate fi accesat aici.

Sursa foto: ceps.be

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *