ANALIZĂ REUTERS: SUA şi economiile emergente, îngrijorate de posibile pierderi în zona euro pe credite de la FMI

Statele Unite şi marile economii emergente sunt îngrijorate că ar putea înregistra pierderi pe finanţările acordate FMI dacă ţări precum Italia şi Spania, două dintre cele mai mari economii din zona euro, ar solicita ajutorul creditorului de la Washignton, potrivit unei analize Reuters preluata de Mediafax.ro.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu trebuie considerat un substitut pentru angajamentele solide pe care trebuie să şi le asume Europa, iar guvernele europene trebuie să preia cea mai mare parte din eventualele pierderi pe împrumuturile de urgenţă destinate statelor din zona euro, a declarat un oficial american de rang înalt.

În pofida reputaţiei serioase a FMI – nicio ţară nu a intrat vreodată în insolvenţă în timpul derulării unui acord de finanţare cu Fondul şi niciun guvern nu a pierdut bani împrumutând instituţia – există temeri privind expunerea tot mai consistentă a creditorului pe zona euro.

Volumul împrumuturilor către blocul monetar ar creşte puternic dacă Italia sau Spania ar solicita ajutor, deoarece volumul de finanţare necesar pentru economii atât de mari ar fi de un cu totul alt ordin de mărime faţă de împrumuturile către Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Marile economii emergente, care se arată dispuse să crească finanţarea acordată FMI, au ridicat de asemenea semne de întrebare, în conducerea instituţiei, privind riscurile care ameninţă capitalul fondului, au declarat pentru Reuters surse oficiale apropiate guvernelor respective.

Şi membrii Congresului SUA au început să dea semne de nervozitate în privinţa riscurilor la care este expus FMI.

Într-o întâlnrie cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, patru congresmeni americani şi-au exprimat neliniştea privind riscurile pe care şi le-ar asuma Fondul odată cu implicarea mai agresivă în Europa.

Articolul integral poate fi citit pe Mediafax.ro

Sursa foto: totalexpres.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *