ANCS participa la Prima Conventie dedicata Inovatiei si la Reuniunea Consiliului Competitivitate

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Dragos Ciuparu, a participat în perioada 5-6 decembrie 2011, la Bruxelles, la prima Conventie dedicata Inovatiei, organizata de Comisia Europeana.

Conventia dedicata Inovatiei a raspuns initiativei Strategiei Europa 2020 care plaseaza inovatia în centrul preocuparilor UE în materie de crestere economica si crearea de noi locuri de munca, si este primul eveniment de acest gen care reuneste 1200 de specialisti preocupati de crearea Europei Inovatiei.

Marti, 6 decembrie a.c., delegatia româna condusa de dl. presedinte Dragos Ciuparu,  a participat la Reuniunea Consiliului Competitivitate – cercetare si spatiu, în organizarea Presedintiei poloneze care s-a desfasurat tot la Bruxelles.

Consiliul UE Competitivitate reuneste ministrii responsabili pe probleme legate de industrie, piata interna si cercetare din statele membre UE si îsi centreaza dezbaterile pe adoptarea unui nou program-cadru de finantare pentru cercetare si inovare, Orizont 2020. Acest Program va reprezenta un instrument cheie în implementarea Initiativei emblematice O Uniune a Inovarii, ce reuneste Programul cadru pentru cercetare, Programul cadru pentru competitivitate si inovare si Institutul european pentru inovare si tehnologie.

Delegatia româna a fost prezenta la lucrarile Consiliului si a sustinut abordarea integrata a finantarii cercetarii si inovarii,  propunând simplificarea procedurilor si a birocratiei si reunirea într-un singur set a regulilor de participare pentru viitorul Program Cadru pentru Cercetare si Inovare – Orizont 2020program care va constitui un instrument politic adresat nevoilor tuturor statelormembre, oferind cadrul necesar  pentru o functionare reala a Spatiului European de Cercetare (ERA).

Pâna în prezent,  ANCS a elaborat un document de pozitie privind viitorul Program Cadru „ROMANIA Non-paper – General issues on the development of the future Framework Programme” care contine o serie de  mesaje cheie, cum ar fi : excelenta reprezinta un criteriu esential al viitorului program-cadru care trebuie însa corelat cu alte principii ca eficienta, relevanta si contributia la cresterea si crearea de locuri de munca; politicile de cercetare si inovare europene trebuie sa fie mai puternice si mai bine coordonate, cu un impact semnificativ în economia europeana si efecte mai vizibile în investitiile publice si private în cercetare-dezvoltare;excelenta trebuie raspândita în Europa pentru o dezvoltare omogena si echilibrata a Spatiului European de Cercetare, reducându-se astfel disparitatile între statele membre în termeni de capacitate de cercetare; inovarea are un rol cheie în cresterea competitivitatii europene, raspunzându-se astfel marilor provocari societale; încurajarea participarii IMM-urilor reprezinta un factor cheie al inovarii; necesitatea unei  valorizari mai bune a resurselor umanesi materiale ale Europei, pentru o exploatare eficienta a tuturor resurselor disponibile în ERA si utilizarea avantajului competitiv în toate regiunile europene.

Delegatia româna a fost formata din dl. Marius Ioan Piso, director al Agentiei Spatiale Române, si d-na Oana Firu, consilier pentru afaceri europene si persoana de contact în cadrul ANCS pentru grupul de lucru “Cercetare” al Consiliului UE.

Sursa foto: marketwatch.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.