Andreea Paul: Impozitul forfetar pe care Guvernul intenţionează să îl introducă ”sugrumă mediul de afaceri”

andreea paulPrim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a analizat luni, pe blogul personal, efectele introducerii impozitului forfetar subliniind că această măsură ce va fi introdusă de Guvernul Ponta ”sugrumă mediul de afaceri“.

“Impozitul forfetar pe care Guvernul intenţionează să îl introducă din 2014 are ca scop limitarea evaziunii fiscale şi majorarea încasărilor la bugetul de stat. Aceasta doar în teorie pentru că, în practică, noul impozit va avea mai degrabă efecte negative. Multe firme mici vor ieși de pe piață, iar cele care vor rămâne vor fi nevoite să crească preţurile. Primul efect negativ produs de acest nou impozit va fi pierderea locurilor de muncă. Acest lucru se va întâmpla deoarece multe întreprinderi mici şi mijlocii ce activează în domeniile vizate nu vor putea să ţină pasul cu acest impozit și vor dispărea de pe piață, înmulțind astfel numărul șomerilor. Al doilea efect negativ va fi creșterea prețurilor. Întreprinderile mici şi mijlocii ce activează în domeniile vizate care vor rămâne pe piață vor fi nevoite să introducă impozitul în prețurile lor de vânzare”, notează Andreea Paul.

Andreea Paul afirmă că PDL nu susține introducerea unui nou impozit și propune relaxarea fiscală pentru relansarea economiei românești și crearea de locuri de muncă.

“Firmele nu trebuie să fie împovărate cu taxe suplimentare, ci încurajate cu facilităţi fiscale. PDL susține cu tărie dezvoltarea clasei de mijloc si a IMM-urilor, introducerea optionala a impozitului pentru microintreprinderi de 1,5% si tot optional TVA-ul la incasare, reducerea cotei unice la 12%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, creșterea salariului minim la 1.000 de lei și scutirea de la impozit a profitului reinvestit”, adaugă politicianul.

“Impozitul forfetar îi dezavantajează pe întreprinzătorii mici și îi favorizează pe cei mari. (…) Unităţile mici din domeniul alimentaţiei publice care fac un profit nesemnificativ vor plăti un impozit anual la aproape jumătate din impozitul plătit de cele mai rentabile restaurante de lux din centrul capitalei. În al doilea rând, există o mulțime de probleme privind criteriile de calcul. De exemplu, ce rost are introducerea criteriului de zonă în cazul unei firme de catering, care poate livra mâncare oriunde în oraș? Sau, cum se poate aplica în cazul hotelurilor un impozit forfetar în funcție de numărul de locuri de cazare, fără să se ţină cont de gradul de ocupare sau de sezonalitate?”, se întreabă Andreea Paul pe blog.

Mai multe detalii  AICI.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.