Andrei Marga: Calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen nu s-a modificat

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat că nu s-a modificat calendarul intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în urma raportului pe MCV, aceasta fiind în continuare posibilă în două etape: octombrie 2012 cu frontierele aeriană şi maritimă, iar martie 2013 cu frontierele terestre, transmite Mediafax.

Nu s-a modificat nimic din calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen. Nu există o modificare (…) Sigur, lumea trebuie să distingă aici între două paliere, palierul evoluţiei discuţiilor cu privire la intrarea în Schengen şi palierul discuţiilor politice care este conţinut în ultima parte a raportului MCV. Angajamentul nostru este să aplicăm ceea ce este acolo, cele 11 puncte şi nu sunt raţiuni să ne tragă în jos. Ceea ce înseamnă octombrie 2012 cu frontiera maritimă şi cu frontiera aeriană şi martie 2013 cu frontiera terestră”, a declarat Marga, miercuri seară, la TVR Info, potrivit sursei citate.

El a arătat că “până la această oră” Franţa şi Germania, iniţiatorii soluţiei cu aderarea în două etape, “nu au comunicat în vreun fel că şi-au schimbat optica, ei au rămas până la această oră la această soluţie”.

De asemenea, întrebat de poziţia Olandei care aştepta un raport pe MCV pozitiv în iulie pentru a da undă verde aderării la Schengen, Marga a spus că nu există până la această oră o modificare a poziţiei guvernului de la Haga, care depinde şi de poziţia exprimată de Germania şi Franţa, precum şi de alegerile care vor avea loc în septembrie în Olanda.

“În legătură cu Olanda, nu vreau aici să intru în detalii pentru că acolo vine o campanie electorală cu complicaţiile unei campanii vrând-nevrând. Dar trebuie să spun că, în urma ultimelor discuţii avute chiar cu nivelele înalte ale politicii olandeze, este foarte clar că se va examina factual, corect paşii făcuţi de România pentru pregătirea intrării în Schengen. Sigur, Olanda a mai spus că va ţine cont de opinia Comisiei, care este de asemenea raportul MCV. Dar până la această oră nu există din partea olandeză vreo modificare a acestei poziţii, care este legată de poziţia pe care au formulat-o Germania şi Franţa”, a spus Marga.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de MAE, în cadrul întâlnirii cu omologul cipriot desfăşurată luni, la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, Marga a abordat agenda preşedinţiei cipriote a UE din acest an. Ministrul Erato Kozakou-Marcoullis a subliniat că pe agenda preşedinţiei cipriote care se desfăşoară până în luna decembrie 2012 va rămâne, de asemenea, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Mai multe detalii AICI.

Citește și Andrei Marga: “Am sentimentul lăuntric că vom adera la Schengen în toamnă”.

Foto: in-obiectiv.blogspot.com
Sursa:  Mediafax.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *