Angela Merkel: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România. Ponta: Nu Merkel votează pe 29 iunie, ci poporul român

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că statul de drept a fost încălcat “în mod inacceptabil” în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării. Administraţia germană a urmărit evoluţia politică din România cu mare îngrijorare şi se aşteaptă ca autorităţile să restabilească încrederea în ţara lor, cancelarul Angela Merkel considerând că acţiunile împotriva preşedintelui Băsescu sunt inacceptabile, transmite postul public de radio ORF Austria.

Merkel a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al Guvernului german, relatează Bloomberg.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat acesta.

“Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene”, potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.

Demersurile Guvernului român condus de premierul Victor Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile“, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

“Uniunea Europeană se sprijină pe idealuri comune: toate guvernele trebuie să le respecte, inclusiv cel român. Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă este cazul, în a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discuţiile planificate pentru această săptămână cu premierul Victor Ponta”, se arată în comunicatul de presă cu declaraţia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.

“Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră innacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”, se mai arată în comunicatul lui Steffen Seibert.

Victor Ponta a declarat, luni, comentând discuţia telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.

“Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29. Şi bănuiesc că votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni. Doamna Merkel şi creştin-democraţii germani – pentru că doar ei sunt cei care îi ţin partea domnului Băsescu şi PDL – sunt cei care au crezut totdeuna în austeritate, în tăieri – e adevărat, austeritate mai mult în România şi în Grecia şi în Italia şi în Spania, mai puţin la dânşii – în timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene şi că problema poate fi rezolvată doar de locuitorii României. Indiferent ce vor creştin-democraţii germani, românii vor vota în România şi votul de pe 29 va lămuri lucrurile”, a spus Ponta.

El a precizat că Berlinul este unul dintre oraşele europene pe care le va vizita pentru a vorbi despre situaţia din România, arătând că iniţial va pleca la Bruxelles, apoi către celelalte cancelarii.

Ponta a subliniat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, “uită” să spună că a fost suspendat de două treimi din Parlament, inclusiv prin voturile unor mebri ai PPE şi că poporul român, pe 29 iulie, va decide.

“Ce decide poporul român nu poate fi schimbat de nimeni, nici de Băsescu, nici de Ponta, nici de Merkel, nici de nimeni”, a subliniat Ponta.

El a arătat că “minciunile şi calomniile proferate de toţi cei de la PDL, inclusiv de Traian Băsescu”, fac rău României.

Administraţia prezidenţială: Preşedintele Băsescu nu a solicitat nicio convorbire niciunui şef de stat sau de Guvern

Purtătorul de cuvânt al şefului statului a declarat, luni, răspunzând declaraţiilor unor lideri USL potrivit cărora preşedintele i-a solicitat o convorbire cancelarului german Angela Merkel, că preşedintele Traian Băsescu nu a solicitat nicio convorbire niciunui şef de stat sau de guvern.

“Referitor la declaraţiile unor lideri ai USL făcute luni, 9 iulie a.c., care au afirmat că preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a solicitat o convorbire cancelarului Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel, Administraţia Prezidenţială face următoarea precizare: –preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a solicitat nicio convorbire pe subiectul situaţiei actuale din România niciunui şef de stat sau de guvern“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, în debutul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că preşedintele Traian Băsescu a fost cel care l-a sunat pe cancelarul german, Angela Merkel, şi s-a “milogit de ea”.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  apokaukos.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

5 Responses to Angela Merkel: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România. Ponta: Nu Merkel votează pe 29 iunie, ci poporul român

 1. Albeanu Dana 09/07/2012 at 22:49

  How can think of to deny voting rights of a people.?

  Wie kann man denken, der Stimmrechte eines Volkes zu leugnen ?

  Reply
 2. Pingback: Ponta: “În Germania oamenii decid la vot. În România nu e la fel de democratic? Ce, suntem colonie?” | caleaeuropeana.ro

 3. Victoria 10/07/2012 at 11:20

  Minciunile proferate de Ponta si USL sunt cele mai nocive, instiga la anarhie si infractionalism la scara nationala. Cu mentori ca Iliescu si Nastase nici nu ne puteam astepta la altceva decat o intoarcere la obiceiurile nomenclaturii comuniste refacute cu sforarii recunoscute pe fata de tata socru Sarbu in dispret clar fata de ideea de democratie.

  Reply
 4. ,,demnitate,, 13/07/2012 at 20:31

  Da .Poporul Roman ,voteaza in 29.07.2012Doamna Merkel ,uita , ca nu suntem ..vasalii,,Europei?Parteneri egali ,sau nimic!Mai bine comunist ,decit ,,vasal,,!

  Reply
 5. ,,demnitate,, 13/07/2012 at 22:56

  Cite ore ,aveti nevoie, pentru cenzura??????????????????????????????

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.