Angela Merkel: Negocierea pactului fiscal iese din discuție

Chiar și după victoria socialistului Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel refuză cu înverșunare să renegocieze pactul fiscal. Dar ar putea fi o cale de compromis, scrie EurActiv.com, deoarece Hollande este sprijinit și de premierul italian Mario Monti.

Felicitările cancelarului german pentru noul președinte francez, ar fi putut fi mai călduroase, notează publicația: va coopera ”bine și intens”, a asigurat Merkel în timpul unei conferințe de presă, la sediul din Berlin al creștin-democraților.

Ministrul de externe Guido Westerwelle a părut mai entuziasmat, pregătind astfel două fraze în franceză pentru a-l felicita pe Hollande: ” Félicitations pour le nouveau Président” a spus acesta, adăugând “L’Europe, c’est notre destin commun”.

Același optimism a fost prezent și în mass-media. Unii comentatori germani au vorbit deja de un nou cuplu ”Merkollande” care să îl înlocuiască pe precedentul ”Merkozy”.

În ciuda respingerii de către Hollande a pactului fiscal în timpul campaniei sale, discuțiile franco-germane au început la un nivel inferior pentru a găsi un compromis, anunță publicația Süddeutsche Zeitung. În cazul victoriei, potrivit unor diplomați, Hollande a declarat că era pregătit să vină cu o ”soluție pragmatică”. Așa numitele ”elemente de creștere” ar trebui să fie adăugate la Tratatul de disciplină fiscală semnat în martie de către 25 de state UE.

Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea dovedi a fi mai dificil decât și-ar dori Merkel și Hollande să creadă publicul european.

Ieri (7 mai), Merkel nu a lăsat nicio urmă de îndoială că ”pactul fiscal nu este un subiect de discuție”.

Socialiștii francezi, pe de altă parte, nu renunță la pactul de creștere. Jean-Marc Ayrault, posibilul viitor prim-ministru al Franței, a declarat la postul național de televiziune France 2: ”Mesajul, pe car francezii l-au înțeles foarte bine, este că trebuie să depășim politicile de austeritate”.

Totuși, ar putea fi o modalitate de a ajunge la un compromis. După cum a sugerat  și ministrul de externe Westerwelle, germanii ar putea să lase loc pentru discuții privind pactul de creștere economică. La Berlin, Merkel a subliniat că negocierile au început deja să lanseze o inițiativă de creștere la nivel european.

Hollande pare a fi obținut sprijin din partea Italiei. Merkel nu a fost singura persoană care l-a sunat să îl felicite pe nou-alesul președinte după victoria sa de duminică. Prim-ministrul italian Mario Monti nu numai că l-a felicitat, dar l-a și asigurat pe Hollande că Italia este gata să coopereze cu Franța ”în scopul unei Uniuni Europene mai eficiente îndreptate spre creștere economică”.

La urma urmei, ”eurobondurile” au fost inițial ideea lui Monti. Acesta și-ar fi putut găsi acum un aliat puternic  și ar putea juca un rol important în echilibrarea posibilelor tensiuni din cuplul Merkel-Hollande, conchide publicația.

Articolul integral aici.

Sursa: EurActiv.com
Foto:  mamvas.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *