Aniversarea a 20 de ani de protecție a naturii în Uniunea Europeană

Pe 21 mai celebrăm cea de-a douăzecea aniversare a două instrumente esențiale pentru conservarea și utilizarea durabilă a naturii în UE: Directiva „Habitate” și LIFE – Programul UE de finanţare pentru mediu. În urmă cu douăzeci de ani, statele membre ale UE au adoptat în unanimitate Directiva „Habitate” pentru a proteja cele mai amenințate specii și habitate din Europa. S-a răspuns în acest mod preocupărilor privind degradarea rapidă a vieții sălbatice și pierderea habitatelor naturale, ca urmare a schimbării destinației terenurilor, a poluării și a extinderii urbane. Pentru a oferi speciilor și habitatelor spațiul necesar pentru refacere, directiva a înființat rețeaua de zone protejate Natura 2000, iar instrumentul financiar LIFE a furnizat un sprijin strategic pentru dezvoltarea sa.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Astăzi, când sărbătorim cea de-a douăzecea aniversare a acestor instrumente, putem fi mândri de legislația UE în domeniul protecției naturii, care ne ajută să apreciem și să avem grijă de patrimoniul nostru natural atât de bogat. Biodiversitatea este asigurarea noastră de viață, iar Natura 2000, care protejează zonele cu biodiversitatea cea mai valoroasă, este piatra sa de temelie. Am înregistrat progrese mari în ultimele două decenii și avem multe de sărbătorit, dar natura are încă nevoie de sprijinul nostru și ne va răsplăti înzecit prin serviciile ecosistemice vitale pe care le oferă”.

La douăzeci de ani de la adoptarea sa, directiva a dat rezultate semnificative în ceea ce privește stoparea distrugerii la scară largă a bunurilor noastre celor mai prețioase în materie de biodiversitate, iar o serie de specii și habitate dau deja semne de refacere. Reţeaua Natura 2000 numără peste 26 000 de situri protejate pe o suprafață echivalentă cu Germania, Polonia și Republica Cehă laolaltă. Aproape 18 % din teritoriul UE este acum inclus în rețea, împreună cu 200 000 de kilometri pătrați de zone protejate pe mare. Slovenia, de exemplu, a desemnat peste o treime din teritoriul său ca zone protejate.

Finanțarea UE pentru conservarea naturii a crescut în ultimii douăzeci de ani. Adoptat în același timp cu Directiva „Habitate”, programul LIFE a contribuit cu peste 1,2 miliarde de euro la  managementul și restaurarea a mai mult de 2 000 de situri Natura 2000 în Uniunea Europeană.

Proiectele finanțate în cadrul LIFE au responsabilitatea de a salva speciile amenințate aflate în pragul extincției, cum ar fi scoica de margăritar în Germania și Republica Cehă, capra neagră de Abruzzo în Italia, vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis) și vulturul imperial spaniol. LIFE sprijină și conservarea buhaiului-de-baltă cu burta roșie în Germania, Danemarca, Suedia și Letonia.

Distrugerea la scară largă a unor habitate  prețioase, bogate în viață sălbatică a fost stopată grație unui număr mare de proiecte practice de refacere în întreaga UE, precum cele pentru protejarea dunelor de nisip în Lituania, curățarea straturilor cu Posidonia din Franța de specii străine, precum și refacerea Dunării în Austria, a pădurilor de foioase în Suedia, azonelor umede din Țările de Jos, a turbăriilor înalte în Polonia și Danemarca. Multe dintre aceste inițiative au fost finanțate prin LIFE.

Mai multe informaţii aici.

Foto: ecobios.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.