AP: Liderii statelor europene sunt înlocuiţi din cauza crizei, excepţie fiind Traian Băsescu

Liderii a numeroase state europene pierd alegerile pe fondul crizei economice, următorul exemplu riscând să fie preşedintele francez Nicolas Sarkozy, singura excepţie fiind România, unde Traian Băsescu, perceput drept un lider puternic, a fost reales în 2009, comentează Associated Press, potrivit ZF.ro.

“Este de aşteptat ca preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, să piardă funcţia în cursul scrutinului de duminică. Dacă va pleca de la putere, se va alătura altor politicieni renumiţi: aproape toate statele europene afectate de criză care au organizat alegeri începând din 2009 au renunţat la liderii care erau în funcţii”, comentează editorialistul AP Daniel Woolls, într-un material pe tema alegerilor din Franţa intitulat: “Liderii politici din Europa cad din cauza crizei: urmează Sarkozy”.

Agenţia Associated Press prezintă o listă a ţărilor europene ai căror lideri politici au fost schimbaţi din cauza crizei economice: Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Danemarca şi Finlanda şi Grecia.

Potrivit Associated Press, în tabloul politic al liderilor europeni este şi o excepţie notabilă: “Preşedintele României, Traian Băsescu, a câştigat un nou mandat în 2009, anul în care economia României s-a contractat cu 7% şi în care România a primit un credit de 20 de miliarde de euro din partea FMI, Băncii Mondiale şi Uniunii Europene. Băsescu, un fost comandant de navă, a câştigat pentru că este perceput ca fiind un lider puternic într-o perioadă de criză”.

Sursa: ZF.ro
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *