Armando Guedes: “NATO trebuie să asigure securitate în Atlanticul de Sud”

Este nevoie ca Alianţa să se implice într-o zonă marcată de profunde transformări geopolitice, susţine expertul portughez Armando Guedes, potrivit unui interviu acordat pentru evz.ro.

În Atlanticul de Sud se produc schimbări geopolitice foarte importante, care, în lipsa unei arhitecturi de securitate bine închegate, riscă să genereze instabilitate politică, a comentat pentru EVZ Armando Marques Guedes, expert în relaţii internaţionale şi specialist în regiunea menţionată.

Competiţia economică declanşată după descoperirarea unor importante rezerve de petrol în Golful Guinea, lupta tot mai acerbă pentru influenţă, la care se adaugă o veritabilă cursă a înarmării între ţările din regiune riscă să transforme Atlanticul de Sud într-o arie sensibilă din punct de vedere al securităţii, avertizează fostul director al Institutului Diplomatic Portughez, în prezent profesor de drept la Universitatea Nova din Lisabona.

Deşi o extindere spre sud iese din calcul în acest moment, NATO trebuie să îşi marcheze prezenţa în zonă pentru a umple orice vid de securitate, însă orice efort în acest sens nu poate fi făcut de Alianţă fără puterile emergente din regiune, Brazilia, Africa de Sud şi chiar Angola.

Dacă stă deoparte de Atlanticul de Sud, NATO riscă să piardă mai mult decât dacă se implică, a conchis Guedes.

Interviul integral poate fi citit aici.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.