Arnab Das şi Roubini: Cea mai bună soluţie pentru problemele din zona euro e “divorţul”

În cadrul unui editorial publicat în „Financial Times”, economiştii Arnab Das și Nouriel Roubini, directorul general, respectiv președintele Roubini Global Economics, consideră că, în prezent, cea mai bună soluție pentru problemele zonei euro este divorțul.

Deși Banca Centrală Europeană a evitat producerea dezastrului prin salvarea sectorului bancar și stimularea unei creșteri puternice la bursă, cei doi economiști sunt de acord în faptul că nicio problemă fundamentală nu a fost soluționată, informează Adevărul, în pagina electronică.

Astfel, divorțul, deși greu de realizat, este de preferat unei „căsătorii eșuate”. Conform contractului de „divorț amiabil” propus de cei doi economiști, țările de la periferie trebuie să se reprofileze de la un sistem care asigură creșterea economică prin acumularea de datorii la un sistem după care creșterea este bazată pe exporturi și venituri. Restul „zonei euro” vor trebui, la rândul lor, să asigure o creștere a cererii domestice. În acest scop, menținerea acordului de liber-schimb al UE este esențială pentru asigurarea viitorului financiar al celor cinci țări periferice, Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia și Spania.

Das și Roubini mai propun o reevaluare a noilor monede naționale față de euro pentru a restaura competitivitatea periferiei, menținerea uniunii vamale, implementarea unui cadru monetar de tranziție, concordanța țintelor de inflație și evitarea protecționismului în cadrul Uniunii Europene prin limitarea devalorizării competitive – țările care vor părăsi zona euro vor fi economii mici și deschise relativ la restul zonei euro, în care afluxul valutar s-ar transforma ușor în inflație, fapt care le va încuraja să evite devalorizări puternice care ar provoca spirale inflaționiste.

Principalul obstacol în calea acestui „divorț”, în opinia celor doi economiști, este reprezentat de bănci și de piețele financiare. „Domesticirea” datoriilor – redenominarea datoriilor externe în moneda națională prin negocieri între Banca Centrală Europeană și băncile naționale ale statelor în cauză, lărgirea coridoarelor de comerț valutar și o politică de curs de schimb liber, implementată de către bănci naționale independente interesate de reducerea inflației ar putea reduce pierderile și riscul valutar și ar restaura credibilitatea financiară a acestor țări.

Așa cum divorțul ne scapă de căsătoriile nefericite, o ieșire controlată din zona euro ar putea salva pe participanți de la plata unor costuri mult mai mari în viitor. Das și Roubini consideră necesar pentru zona euro să înceapă să planifice acest lucru acum și nu mai târziu, pentru beneficiul tuturor părților implicate.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  info1058fm.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.