Artistii romani si-au cerut drepturile la Parlamentul European

drepturi artisti PEPentru prima oara in Parlamentul European a avut loc o dezbatere pe tema securitatii sociale a artistilor si managementului drepturilor de autor.

Organizata de eurodeputatul PDL Petru Luhan, la dezbatere au luat parte, printre altii, Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Toni Grecu, dar si Laurentiu Duta, CRBL si Andreea Banica, noteaza Ziare.com.

Alexandru Arsinel, directorul teatrului Constantin Tanase, a spus in PE ca statutul actorului trebuie definit la nivel european si chiar universal, pentru ca el nu poate fi doar un prestator de servicii, asa cum este considerat in Romania.

Partenera sa de scena, Stela Popescu, a provocat rasete in sala atunci cand, vorbind despre bunele intentii ale UE in materie de reglementare in domeniul drepturilor artistilor, a folosit sintagma “Pana la Dumnezeu, te mananca sfintii”.

Eurodeputatul Petru Luhan, acesta propune ca artistii sa beneficieze de un numar unic de asigurare sociala valabil pe viata care sa contina informatii legate de contractele avute, sistem care ar facilita transferul drepturilor de securitate sociala dobandite in diferite state membre de-a lungul vietii, precum si de un card european pentru asigurarea de sanatate.

“Am mai propus infiintarea unui fond european din care sa se alimenteze artistii pentru a genera valoare culturala europeana si pentru a o promova si nu in ultimul rand am cerut o reglementare la nivel european in ceea ce priveste agentiile de gestiune a drepturilor principale si a drepturilor conexe pentru artistii din UE. Daca CE va ignora aceste lucruri, eu voi face presiuni asupra executivului UE sa tina cont de ele”, a mai spus Luhan.

Sursa: Ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.