UPDATE. Atentat terorist la Barcelona: 14 morți, peste 100 de răniți, printre care și trei români

O furgonetă a intrat în mulțimea care se plimba pe artera Las Rambla, o stradă populată din Barcelona, Spania, informează Deutsche Welle. Incidentul s-a soldat cu 14 morți și aproximativ 100 de răniți, conform Digi24. și The Guardian. După ce a pătruns în mulțime, autorul atacului a abandonat vehiculul și a fugit. 

Actualizare 18.08.2017 / 15:30: Bilanțul victimelor celor două atentate comise ambele cu vehicule care au intrat în plină viteză în mulțimi de oameni, a crescut la 14 morți. Numărul răniților este de 130, iar victimele, morți și răniți, sunt de 34 de naționalități

Actualizare 18.08.2017 / 12.30 – Ministrul de Interne, Joaquim Forn, a declarat vineri pentru Catalunya Radio că un al treilea suspect a fost arestat în orașul Ripoll. Cu o zi înainte, alți doi suspecți au fost arestați. Niciunul dintre ei nu este șoferul dubei care a intrat în mulțimea aflată pe bulevardul La Rambla. Șoferul a reușit să fugă.

Actualizare 18.08.2017 / 09.34. Poliția spaniolă a anunțat joi noaptea că a ucis cinci teroriști la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Cei cinci au intrat cu un autovehicul în pietoni și au rănit șase oameni, printre care și un polițist.

De asemenea, guvernul regional al provinciei catalane a anunţat oficial că atacul de la Cambrils are legătură cu atacul cu maşină de pe Ramblas, din Barcelona, soldat cu 13 morţi, scrie Digi24.

Potrivit celui mai recent bilanț, 13 persoane au murit în urma atentatului de la Barcelona, peste 100 de persoane au fost rănite, între care și doi români, iar cinci suspecți au fost uciși.

Actualizare 23.54. Președintele rus Vladimir Putin a cerut comunității internaționale “să-și unească eforturile” pentru o luptă “fără compromisuri împotriva forțelor terorismului”. “Ceea ce s-a întâmplat confirmă o dată în plus nevoia unei unificări veritabile a eforturilor întregii comunități internaționale într-o luptă fără compromisului împotriva forțelor terorismului”, a scris Putin într-o telegramă de condoleanțe trimisă regelui Spaniei, calificând atacul drept “o crimă crudă și cinică”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Actualizare 23.00. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul terorist care a avut loc în Barcelona în urma căruia au decedat 13 persoane iar alte 80 au fost rănite, potrivit Amaq, agenția de știri a grupării teroriste, informează Reuters.
“Autorii atacului de la Barcelona sunt soldați ai Statului Islamic și au săvârșit operațiunea ca răspuns la solicitările de a viza statele coaliției (n.r. împotriva ISIS)”, a mai anunțat agenția.

Actualizare 22.55. Președintele provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat într-o conferință de presă că poliția a arestat doi suspecți după atentatul de joi, de la Barcelona, informează Reuters, citat de Agerpres. 

Într-un mesaj în rețeaua Twitter, poliția a dezmințit că un al doilea suspect se ascunde într-un bar, așa cum afirmaseră unii ziariști locali. Numărul de atacatori nu este încă clar, observă Reuters.

Actualizare 22.22. Președintele francez, Emmanuel Macron și-a exprimat și el solidaritatea cu Spania. “Rămânem uniți și hotărâți”, a scrisacesta pe Twitter, descriind evenimentul ca fiind “un atac tragic”. Acesta a postat mai târziu în limba spaniolă: “Solidaritate cu Barcelona. Suntem alături de voi”.


Purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel a avut și el o poziție fermă față de evenimentele din Barcelona. “Ne gândim cu tristețe profundă la victimele atacului revoltător din Barcelona – cu solidaritate și fidelitate alături de poporul spaniol”.

Actualizare 22.17. În aceeași linie, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris în limba spaniolă pe contul său de Twitter: “Toată Europa este alături de Barcelona. Gândurile noastre sunt cu victimele și cu toți cei afectați de acest atentat laș”.

“Solidaritatea mea cu victimele atentatului terorist din Barcelona. Sprijin total pentru autorități. Întreaga UE unită în apărarea păcii”, a scris tot în limba spaniolă, pe contul său de Twitter, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Actualizare 22.06. Președintele României, Klaus Iohannis s-a alăturat liderilor lumii care au condamnat atacul terorist din Barcelona. “Condamn cu fermitate atacul terorist din Barcelona. Condoleanțele mele familiilor victimelor. Suntem solidari cu Spania“, a spus Iohannis în cadrul unei postări pe Twitter.

Actualizare 21.45. Theresa May a declarat că Marea Britanie “este alături de Spania, împotriva terorii” în urma atacului din Barcelona. Primul ministru a condamnat atacul “teribil”, care survine după o serie de atacuri similare la Londra în ultimele luni. “Gândurile mele se îndreaptă către victimele teribilului atac de astăzi din Barcelona și către serviciile de urgență care răspund la acest incident în curs de desfășurare. Marea Britanie este este alături de Spania împotriva terorii”, informează The Guardian. 

Actualizare 21.30. Ministrul catalan de Interne, Joaquim Forn, confirmă că numărul persoanelor decedate este de 13, înregistrându-se cel puțin 50 de răniți.

Actualizare 21.17. Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker s-a alăturat liderilor care au condamnat atacul terorist de pe Las Rambla, prezentându-și condoleanțele sale. “Gândurile mele se îndreaptă către cetățenii din Barcelona. Un gând special pentru cei care au răspuns, alergând spre pericol pentru a ajuta pe alții și forțele de securitate care lucrează pentru menținerea populației în siguranță. Comisia este la dispoziția autorităților pentru orice ajutor sau asistență. Acest atac laș a țintit în mod deliberat pe aceia care se bucură de viață și care împărtășesc timp cu familia și prietenii. Nu vom fi niciodată intimidați de asemenea barbarism“, a spus Juncker în cadrul unui mesaj pe Facebook.

 

Actualizare 21.11. Președintele american, Donald Trump, a  condamnat, la rândul său, atacul terorist din Barcelona. “Vom face tot ce va fi necesar pentru a ajuta. Fiți duri și puternici! Vă iubim!”

Actualizare 21.00. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat “atacul teribil din Barcelona” și a pledat pentru menținerea unității în fața terorismului.

Actualizare 20.49. Secretarul de stat american Rex Tillerson și-a exprimat condoleanțele, transmițând un mesaj teroriștilor, oferind astfel asistență Spaniei. “Teroriștii din întreaga lume ar trebui să știe că Statele Unite și aliații noștri sunt hotărâți să vă găsească și să vă aducă în fața justiției”.

Actualizare 20.40. Un suspect a fost reținut de poliție în legătură cu acest atentat. Nu se știe dacă este vorba despre bărbatul aflat la volanul furgonetei sau de un complice.

Actualizare 20.35. Primarul Londrei, Sadiq Khan și-a exprimat condoleanțele față de familia perosoanei decedate, completând că “gândurile sale se îndreaptă către victimele acestui atac teororist barbar” spunând că “Londra este alături de Barcelona împotriva răului reprezentat de terorism”.

Actualizare 20.10. Autoritățile spaniole confirmă un singur deces în urma atacului. Potrivit poliției, este vorba despre un mort și 32 de răniți, dintre care 10 grav, conform BBC.

Actualizare 20.00. Autoritățile au confirmat că este vorba despre un atac terorist.

Actualizare 19.53. El Mundo și The Guardian informează că numărul morților a crescut la 13 persoane.

Actualizare 19.46. Este celulă de criză la Ambasada României din Madrid, iar Consulatul General din Barcelona verifică dacă printre cei răniți sunt și români. Nu există, până în acest moment, informații că ar exista români răniți.

Actualizare 19. 36. Premierul spaniol a anunțat convocarea Consiliului de miniștri, potrivit Digi24.

Actualizare 19.21. Poliția spaniolă a solicitat cetățenilor din Piața Catalonia să rămână în case, cerându-le celor care sunt îngrijorați de starea cunoștințelor sau prietenilor să folosească mai curând rețelele de socializare, decât telefoanele mobile pentru a evita blocarea rețelelor mobile, anunță The Guardian. Aceeași publicație informează că autoritățile locale au solicitat oamenilor să evite răspândirea fotografiilor victimelor de la fața locului în semn de respect față de familiile acestora.

Actualizare 19.07. Sunt cel puțin 20 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț.

Actualizare 19.06. Mai multe publicații spaniole scriu că atacul ar fi fost revendicat de organizația teroristă ISIS, dar autoritățile nu confirmă nici această informație.

Actualizare 18.58. Sunt cel puțin 2 morți și 10 răniți după ce furgoneta a intrat în mulțime.

Presa spaniolă relatează și despre o luare de ostatici de către două persoane înarmate într-un restaurant din apropiere.

Autoritățile au izolat zona, iar stațiile de metrou au fost închise.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *