Austria, fortata sa faca precizari cu privire la reducerea expunerii băncilor pe Europa de Est

Austria a fost forțată să clarifice planul controversat de reducere a împrumuturilor acordate de către băncile sale comericale în Europa de Est în urma protestelor statelor din această regiune și presiunii din partea Comisiei Europene, anunta Adevarul.ro.

Acest plan, anunțat în noiembrie, a înfuriat autoritățile din Ungaria, România și alte state est-Europene, care au argumentat că nu au fost consultate în mod adecvat, și a întețit temerile piețelor că băncile vestice, active în estul Europei, ar putea accelera procesul de reducere a expunerii în această regiune, scrie publicația financiară „Financial Times”.

Comisia Europeană este în proces de examinare a plângerilor despre lipsa consultărilor cu partenerii din Uniunea Europeană, despre discriminarea contra acestor țări și despre încălcarea regulilor asupra libertății circulației capitalului.

Autoritățile de la Vienna au declarat că au explicat, în prealabil, instituțiilor de la Bruxelles faptul că aceste măsuri nu au fost intenționate să aibă efecte legale sau juridice ci au reprezentat o formă de „persuadare morală” asupra băncilor austriece, bănci care, în mod colectiv, reprezintă cei mai importanți creditori din Europa de Est.

Oficiali ai FMA, instituția de reglementare a pieței financiare austriece, a declarat că a informat, în prealabil, Comisia că această măsură nu include sancțiuni pentru băncile care nu ar fi respectat limitele impuse și, în consecință, nu a încălcat legislația europeană. FMA crede că nu vor exista alte măsuri din partea Comisiei.

Cu toate acestea, oficialii europeni au cerut mai multe detalii din partea autorităților austriece și sunt încă în proces de examinare dacă măsurile luate de Banca Centrală a Austriei contravin legislației europene.

FMA a declarat că normele bancare vor fi publicate în următoarele zile „fără modificări semnificative”, scrie Adevarul.ro.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  refresh.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *