Autorităţile au 30 de zile să facă plăţile în tranzacţiile comerciale

Autorităţile publice trebuie să plătească pentru bunurile şi serviciile pe care le achiziţionează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanţe excepţionale, în termen de 60 de zile, potrivit Directivei 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, adoptată de Uniunea Europeană și publicată pe site-ul Comisiei Europene.

euroÎn fiecare zi, în întreaga Europă falimentează zeci de întreprinderi mici și mijlocii (IMM), întrucât facturile pe care le emit nu sunt plătite. Ca urmare, dispar locuri de muncă și rămân neexploatate oportunități de afaceri, iar revenirea la creștere economică este amânată. Pentru a pune capăt practicilor de întârziere a plăților, Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2011/7/UE  privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale. 16 martie 2013 este data până la care statele membre sunt obligate să integreze în legislațiile naționale textul revizuit al directivei privind întârzierea efectuării plăților. Conform directivei, autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanțe excepționale, în termen de 60 de zile. Întreprinderile trebuie să își plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepția cazului în care se stabilesc intenționat condiții diferite și în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor.

Noile reglementări sunt simple:

  • Autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanțe excepționale, în termen de 60 de zile calendaristice.
  • Libertatea contractuală în tranzacțiile comerciale ale întreprinderilor: întreprinderile trebuie să își plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepția cazului în care se stabilesc intenționat alte condiții și în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor.
  • Întreprinderile au automat dreptul să solicite dobânzi pentru plățile întârziate și pot obține automat o sumă minimă fixă de 40 EUR cu titlu de compensație pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensații pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
  • Rata statutară a dobânzii pentru plățile întârziate crește la cel puțin 8 puncte procentuale peste dobânda de referință a Băncii Centrale Europene. Autoritățile publice nu au voie să stabilească o rată a dobânzii pentru plăți întârziate sub acest prag.
  • Întreprinderile pot contesta mai ușor în instanțele naționale clauzele și practicile vădit injuste.
  • Mai multă transparență și o campanie de informare mai intensă: statele membre trebuie să publice ratele dobânzii pentru plățile întârziate astfel încât toate părțile implicate să fie informate.
  • Statele membre sunt încurajate să instituie coduri de practică privind plățile la termen.
  • Statele membre pot continua să mențină sau să pună în aplicare legi și reglementări care sunt mai favorabile creditorului decât dispozițiile directivei.

Noile măsuri sunt opționale pentru întreprinderi întrucât acestea dobândesc dreptul de a acționa, dar nu sunt obligate să o facă. În unele circumstanțe, o întreprindere poate dori să prelungească termenul de plată cu câteva zile sau săptămâni pentru a păstra relații comerciale bune cu un anumit client. Noile măsuri sunt însă obligatorii pentru autoritățile publice. Ele ar trebui să dea exemplu și să își demonstreze seriozitatea și eficiența prin onorarea contractelor la care s-au angajat.

Detalii AICI.

Sursa: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *