Autoritatile romane sprijina deschiderea unor sucursale a Bancii Chineze de Dezvoltare si a Bancii Chinei la Bucuresti

chinaCamera de Comert si Industrie a Romaniei a gazduit, marti 15 octombrie, Forumul de Afaceri Romano-Chinez. La eveniment a participat o delegatie compusa din oameni de afaceri din China si de reprezentanti al departamentului chinez pentru relatii internationale, consilierul economic al Ambasadei Republicii Populare Chineze de la Bucuresti, Dan Dumitru, presedintele Camerei de Comert Ilfov si Valentin Brebenel, directorul departamentului de relatii bilaterale externe din Ministerul Economiei.

Intalnirea a fost un prilej pentru ambele parti pentru a exprima dorinta in vederea dezvoltarii colaborarilor economice intre cele doua tari. Consilierul economic al reprezentantei diplomatice de la Bucuresti, Liu Qi Wei a afirmat ca Romania este o tara cu potential prin manopera ieftina si buna infrastructura industriala in mai multe domenii de activitate.
Oamenii de afaceri chinezi isi doresc sa investeasca in produse agro – industriale, metale neferoase, produse energetice, distributie produse pentru industria hoteliera, energie regenerabila, echipamente energetice, masini si echipamente industriale (manevrare marfuri), productie automobile, mobilier de baie si bucatarie, produse sanitare, servicii pentru evenimente expozitionale, media, servicii
internet, resurse umane, papetarie, solutii inovative in constructii, dezvoltarea de proiecte industriale, imobiliare, IT si comunicatii”, a afirmat Liu Qi Wei. Mai mult, Liu Qi Wei a amintit ca Romania si-a inceput exportul de carne catre China si se doreste si largirea exportului agroalimentar, produsele fiind foarte apreciate de catre consumatorul chinez. De asemenea, a continuat spunand ca oamenii de afaceri si companiile chineze sunt interesate de tara noastra. Idea a fost sustinuta si de Li Qingshuang, directorul adjunct al comitetului national pentru dezvoltarea economiei internationale.

Valentin Brebenel, director in Ministerul Economiei a salutat interesul partii chineze pentru Romania. Reprezentantul Ministerului Economiei a amintit cea de-a 23-a misiune a delegatiei de cooperare romano-chineze, desfasurata la Beijing in luna septembrie, spunand ca este o perioada de deschidere maxima din partea autoritatilor celor doua tari in ceea ce priveste cooperarea economica.
In acest sens , Brebenel a amintit si ca in 2014 se vor aniversa 65 de ani de la inceperea relatiilor diplomatice bilaterale. Mai mult, referitor la deschiderea tarii noastre fata de investitorii chinezi, directorul departamentului de relatii bilaterale externe a precizat ca Romania a adoptat masuri pentru reflexibilizarea regimului de vize in favoare cetatenilor chinezi. Pentru a sublinia efortul autoritatilor romane, in vederea intaririi relatiilor bilaterale, Brebenel a declarat ca Romania sprijina deschiderea unor sucursale ale Bancii Chineze de Dezvoltare si a Bancii Chinei si sustine implicarea companiilor chineze in macro-realizari de infrastructura in Europa Centrala si de Est. Domnul Brebenel a precizat si cifrele schimburilor bilaterale: „Intre Romania si China schimburile comerciale depasesc doua miliarde de euro si exportul romanesc catre China a crescut cu 25 de procente, comparativ cu anul 2012”.
Valentin Brebenel a concluzionat vorbind despre o poveste de succes a unei companii chineze in Romania. Este vorba de o companie de telecomunicatii, care a reusit sa se integreze cu profit in mediul de afaceri din tara noastra.

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.