Autorităţile vamale au reţinut mărfuri contrafăcute în valoare de 1 miliard euro la frontierele UE în 2012

euro moneyServiciile vamale din UE au reţinut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind acţiunile vamale pentru protejarea DPI, informează  Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Deşi această cifră este mai mică decât cifra din 2011, valoarea mărfurilor interceptate este în continuare ridicată, la aproape 1 miliard de euro.

Raportul furnizează, de asemenea, date statistice privind tipul, proveniența și metoda de transport ale produselor contrafăcute reținute la frontierele externe ale UE. Țigaretele au reprezentat un număr mare de interceptări (31 %), diverse mărfuri (de exemplu, sticle, lămpi, adeziv, baterii, detergent pudră) au reprezentat cea de-a doua categorie ca importanță (12 %), urmată de materiale de ambalare (10 %). Coletele poștale și de curierat au reprezentat în continuare aproximativ 70 % dintre intervențiile vamale în 2012, cu 23 % de rețineri în domeniul traficului poștal privind medicamentele.

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, a declarat: „Serviciile vamale ale UE se află în prima linie de apărare împotriva produselor contrafăcute care subminează întreprinderile care desfășoară activități legale. Raportul de astăzi arată intensitatea și importanța acțiunilor serviciilor vamale în acest domeniu. Voi continua să insist în favoarea unei și mai bune protejări a drepturilor de proprietate intelectuală în Europa, prin intermediul conlucrării cu partenerii internaționali, cu sectoarele industriale și cu statele membre.”

În ceea ce privește locul de proveniență al mărfurilor contrafăcute, China rămâne în continuare principala sursă. Totuși, pentru anumite categorii, alte țări au fost principalele surse, cum ar fi Marocul pentru alimente, Hong Kong pentru CD-uri/DVD-uri și alte produse din tutun (în principal țigările electronice și umpluturile lichide pentru acestea) și Bulgaria pentru materiale de ambalaj. Aproximativ 90 % din totalul cazurilor oprite în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acțiuni în justiție pentru identificarea încălcării.

Detalii aici.

Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.