Avantajul de a nu fi în zona euro. Marea Britanie, mai sigură decât Germania

Pentru prima dată în ultimii doi ani, Germania, cea mai mare şi mai performantă economie europeană, nu este considerată cea mai sigură ţară UE din punct de vedere financiar, publica adevarul.ro.

Costurile de împrumut ale Marii Britanii au scăzut astăzi, devenind mai mici decât cele ale Germaniei. Astfel, contractele futures pe obligaţiuni guvernamentale britanice cu scadenţa la 10 ani au avut dobânzi mai mici decât cele pentru obligaţiuni guvernamentale germane (referinţa la nivelul Uniunii).

Miercuri a avut loc ceea ce nu demult era considerat un adevărat sacrilegiu pe burse: investitorii au „strâmbat din nas“ la obligaţiunile guvernamentale germane, considerate până acum un adevărat refugiu. Banca centrală a Germaniei a fost obligată să cumpere masiv obligaţiuni guvernamentale petru a se asigura că licitaţia nu este un eşec total.

Practic, Bundesbank a cumpărat 39% din totalul obligaţiunilor guvernamentale vândute de Germania, în valoare de 6 miliarde de euro, după ce investitorii au cumpărat obligaţiuni în valoare de numai 3,644miliarde de euro, transmite Reuters.În medie, obligaţiunile au avut randamente de 1,98 – 2%.

Faptul că până şi puternica Germanie (cea mai mare şi mai performată economie din UE) şi-a pierdut statul de ţară cu risc zero a ţinut prima pagină a publicaţiilor internaţionale de business şi a determinat şi mai multă reticenţă faţă de viitorul zonei euro.

Astfel, aparteneţa la zona euro a devenit mai degrabă un motiv de îngrijorare pentru investitori.

Aceştia s-au reorientat către Marea Britanie şi, pentru prima dată în ultimii doi ani, obligaţunile guvernamentale britanice au fost considerate mai sigure decât cele germane, care încă reprezintă referinţa la nivelul Uniunii Europene.

Articolul a fost preluat de pe adevarul.ro

Sursa foto: 2blackjack1.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *