AXA SORBONA-BUCURESTI. Sute de juristi romani pregatiti la Colegiul Juridic Franco-Roman de Studii Europene Bucuresti

colegiufrIntr-o perioada de racire a relatiilor romano-franceze, pe fondul declaratiilor acide de la Paris pe tema aderarii Romaniei la Schengen, caleaeuropeana.ro a descoperit, in multitudinea legaturilor dintre Franta si Romania, o veriga esentiala pentru conectarea tarii noastre la spatial European. De aproape 20 de ani, sute de studenti romani au urmat cursurile Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene, un proiect derulat cu sprijinul direct al Frantei, prin implicarea activa a Ambasadei surorii noastre mai mari la Bucuresti.

Miercuri, 2 octombrie, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucuresti, ES M. Philippe Gustin va participa la deschiderea anului universitar in cadrul Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu si primarul Chisinaului, Dorin Chirotaca, printre absolventii de marca ai Colegiului Franco-Roman

Bogdan Aurescu Printre absolventii acestui Colegiu se numara personalitati ale Diplomatiei romane, judecatori, avocati, functionari europeni, care lucreaza in prezent la Comisia Europeana, Consiliul European si Parlamentul European, Curtea Europeana de Justitie, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului sau demnitari din Executivul roman. Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, “eroul” care a pledat cu success cauza Romaniei in disputant teritoriala cu Ucraina si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca sunt doar doua dintre cele mai semnificative exemple ale unor cariere de success derulate de absolventii Colegiului de la Bucuresti, institutie care formeaza specialist in Drept European.

Scopul principal al crearii Colegiului a fost acela de a forma juristi francofoni cu un inalt nivel de pregatire in perspectiva aderarii si integrarii in UE a Romaniei. Cursantii au beneficiat de prezenta unora dintre cei mai buni profesori romani si francezi, pe parcursul unui process de pregatire cuprins intre 3 si 8 ani. Parteneriatele institutionale au creat posibilitatea efectuarii de stagii de pregatire la mari cabinet de avocatura si institutii de jurisdictie franceza – Curtea de Casatie, Consiliul de Stat sau europeana – Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la care s-au adaugat facilitate de cercetare la mari Universitati franceze”, ne-a declarat Rhoda Serban, secretar general al Colegiului Juridic de Studii Europene.

Infiintat in 1994, Colegiul Juridic de Studii Europene este rezultatul unui  parteneriat academic de exceptie intre Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si un consortiu de universitati franceze in fruntea carora se afla Universitatea Paris I Sorbonne. Spatiu universitar de elita al francofoniei, Colegiul Juridic ofera cursuri de Drept cu  specializare in Dreptul European al Afacerilor. Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne elibereaza pentru absolventii colegiului  diplôme franceze de Licente in Drept sau Diplome de Master I si II in Dreptul international si European al Afacerilor.

Activitatile Colegiului s-au dezvoltat, in ultimii ani, avand potentialul de a devin un pol regional francofon de cercetare in domeniul Dreptului, in special in ceea ce priveste transpunerea legislatiei europene, obligatie a oricarui stat membru UE”, a mai precizat Rhoda Serban.

Traditia cooperarii romano-franceze

In 1864, dupa ce a adoptat Codul Comercial si Codul Penal si in entuziasmul ce caracteriza la cea data elita francofona si francofila din tara, Romania a adoptat Codul Civil Francez. Dreptul francez nu s-a impus in spatiul romanesc ca urmare a unei dominatii de ordin politic ori militar, ci prin intermediul unei profunde influente culturale, facilitata neindoielnic de existenta unui patrimoniu juridic mostenit din Dreptul Roman.

Astfel, Franta si Romania impartasesc acelasi spirit in abordarea chestiunilor juridice si a institutiilor statului.

 Prima femeie avocat in Europa, o romanca licentiata in Drept la Paris

Traditia indelungata a relatiilor dintre juristii francezii si cei romani a condus astfel in mod firesc la o colaborare universitara extrem de bogata, in mod special intre Facultatea de Drept din Paris si Facultatea de Drept din Bucuresti. Numerosi studenti romani au venit in capitala franceza pentru a-si desavarsi pregatirea si s-au intors apoi acasa, pastrand o legatura speciala cu Franta ca si cu toti cei pe care i-au intalnit la cursurile  de Drept Civil ori la cele de Institutii Politice. Printre cei mai cunoscuti se numara si d-na  Sarmiza care s-a remarcat  ca prima femeie care a obtinut licenta in drept in Franta si  apoi titlul de  Doctor in Drept, devenind ulterior intoarcerii sale in Romania prima femeie avocat din Europa.

Axa “Sorbona-Paris”, deschisa in 1994

 La initiativa Universitatii Paris I si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Educatiei Nationale din Franta a luat  fiinta in anul 1994 Institutul Franco-Roman de Dreptul Afacerilor si Cooperare Internationala Nicoae Titulescu- Henrri Capitant, acesta asigurand tinerilor diplomati romani si juristilor de profesie pregatirea post universitara in domeniul dreptului si  al economiei. Institutul oferea la absolvire o diploma comuna in Dreptul Afacerilor, diploma eliberata de cele doua institutii academice, Facultatea de Paris I Pantheon Sorbonne si  Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

Vazand succesul  inregistat la deschidere sa, foarte repede s-a trecut la o noua etapa: deschiderea unei reprezentante juridice francophone care sa permita studentilor romani din cadrul Facultatii de Drept din Bucuresti obtinerea unei diplome franceze, in completarea studilor lor juridice. Colegiul juridic Franco-Roman de studii europene si-a deschisa astfel portile in anul 1995.

El permite celor interesati obtinerea unei diplome de Licenta in Drept eliberata de Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne, ca si si o diploma de Master in Dreptul Afacerilor.

Colegiul  este sprijinit pe un Consortium de Universitati franceze dintre cele mai prestigioase .

Activitatiile institutului au fost treptat integrate celor  de la Colegiu  pana in anul 2003 cand Diploma universitara in Dreptul Afacerilor face loc Masterului Profesional de Drept European si Drept International al Afacerilor, program ce vine in completarea programei oferite de colegiu.

Colegiul este astazi un loc de elita  foarte cunoscut in lumea academica fiind apreciat  pentru calitatea pregatirii « a la francaise ». Insusi presedintele Romaniei, dl Traian Basescu a tinut sa sublinieze acest lucru acordand Colegiului titlul de Cavaler al ordinului national cultural in 27 Noiembrie 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.