Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii economice din zona euro, şi a avertizat că două din cele 29 de ţări monitorizate, Ungaria şi Slovenia, vor intra în recesiune, potrivit Mediafax.ro.

“Până recent, economia României se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. Încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor României, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare”, se arată în raportul BERD.

Încetinirea economică din ţările în care activează BERD se datorează în mare parte creşterii economice semnificativ mai slabe în Europa de Sud-Est, expusă în mod deosebit la problemele din zona euro. Mai multe ţări din regiune vor intra în recesiune în acest an, estimează analiştii băncii. Creşterea economică încetineşte şi în Europa de Est şi Caucaz, în timp ce Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, mai puţin integrate cu Europa de Vest, vor continua probabil să înregistreze rate de creştere “respectabile”, presupunând că preţurile la materii prime se menţin ridicate.

Două ţări din regiune, Ungaria şi Slovenia, vor înregistra scădere economică în acest an, potrivit BERD.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, instituţia financiară anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state, informeaza Mediafax.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  lisica.mk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *