Banca Mondială a aprobat acordarea unui împrumut de 1 miliard de euro către România

Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat marţi acordarea unui împrumut în valoare de 1 miliard de euro către statul român, informează Ministerul Finanţelor potrivit Mediafax.

“Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de menţinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finanţare. Împrumutul este considerat de autorităţile române ca un instrument de protejare a finanţelor publice împotriva unor şocuri externe neprevăzute”, se arată într-un comunicat transmis de minister.

Împrumutul vine în completarea asistenţei financiare de tip preventiv acordată pe perioada 2011 – 2013 de catre FMI şi UE.

Autorităţile române pot opta între a folosi parţial sau integral aceşti bani sau a nu utiliza banii din linia de credit.

“Este puţin uzual ca o ţară membră a UE, cum este România, să acceseze resursele Băncii Mondiale printr-un asemenea produs (DPL-DDO), linia de credit de care vorbim. Guvernului i s-au dat de fapt semnale de încurajare pentru promovarea politicilor necesare creşterii competitivităţii şi realizării unei creşteri economice sănătoase în următorii ani. Cu alte cuvinte, „noi, comunitatea internaţională”, te sprijinim pe tine, Romania, cu „bani ieftini” ca să-ţi faci o rezervă pentru situaţii neprevăzute, deşi, ca ţară membră UE, ar fi trebuit să faci acest lucru singură, dar te încurajam să-ţi faci ordine în propria-ţi curte pentru că eşti în stare”, afirmă secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Claudiu Doltu.

Detalii aici.

Foto: istockphoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *