Banca Mondiala: Economia Romaniei va creste cu 1,7% anul acesta si cu 2,2% in 2014

lei_bancnotePotrivit raportului Perspective Economice Globale, publicat de Banca Mondiala, economia Romaniei va marca o creste cu 1,7% anul acesta si va ajunge la nivelul de 2,2% anul viitor.

Banca Mondiala estimeaza ca Produsul Intern Brut al Romaniei va creste cu 1,7% in acest an, 2,2% anul viitor si cu 2,7% in 2015.

Toate ţările din zona UE11 cu excepţia Letoniei au înregistrat un ritm de creştere mai lent în 2012 față de 2011, iar creşterea generală a PIB-ului de 0,8% din 2012 a reprezentat doar un sfert din ritmul înregistrat în anul precedent. Conform raportului, cererea la nivel intern, în special investiţiile, s-au contractat în majoritatea ţărilor, consecinţa fiind aceea că exporturile nete au reprezentat singurul factor de creştere în regiunea UE11. În plus, numărul ţărilor UE11 afectate de recesiune s-a dublat ajungând la patru, adică Cehia şi Ungaria au ajuns în această situaţie alături de Slovenia şi Croaţia.

Recesiunea din zona Euro precum şi nivelul scăzut al cererii interne au afectat performanţa economică  a statelor UE11 în 2012. La nivel general, rata de creştere în ţările UE11 comparativ cu valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent a scăzut de la 3,1% în 2011, la 0,8% în 2012,” a declarat Gallina Vincelette, Economist Senior pentru Regiunea Europa şi Asia Centrală şi autor principal al raportului. “Cu toate acestea, regiunea UE11 înregistrează totuși un ritm de creştere superior celui înregistrat la nivelul ţărilor UE15[2], a căror activitate economică a înregistrat o scădere de 0,4% anul trecut.”

Detalii AICI.

Sursa>worldbank.org
Foto> arhivafoto.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.