Banca Mondiala: Pregatiti-va de criza​

Țările în curs de dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru o criză economică globală similară cu cea din 2008-2009 în cazul în care criza datoriilor suverane, care afectează zona euro, va escalada, avertizează Banca Mondială, potrivit Adevarul.ro.

Prevăzând o creștere a economiei globale în 2012 mult mai scăzută decât anticipase vara trecutăi, economiștii Băncii Mondiale au declarat că, în cazul în care economiile din zona euro nu se vor mai putea împrumuta de pe piețele financiare, creșterea globală va fi cu 4% mai scăzută chiar și decât ultimele cifre, anunță publicația financiară „Financial Times”, potrivit Adevarul.ro.

Referiri la Romania, potrivit HotNews.ro:

  • România, Lituania, Letonia, Macedonia, şi Bulgaria sunt deosebit de dependente de cererea de export venita din Europa
  • Ajustarea fiscala consistenta si politica monetară prudentă din România au limitat efectele crizei. Leul a slăbit doar cu circa 2 la sută faţă de euro reflectând parţial lipsa intrarilor anterioare de capital
  • Bancile europene s-au bazat foarte mult pe creditarea transfrontaliera, ducand raportul credite/depozite la peste 100 la sută în mai multe ţări: Letonia (240%), Lituania (129%), România (127%), şi Rusia (121%). Ca urmare, băncile sunt extrem de vulnerabile la reducerea fluxurilor de la bancile mama, dincolo de faptul ca am putea asista la vanzarea de active si/sau subsidiare. Un semnal îngrijorător a fost dat de Banca Austriei care a decis sa limiteze creditarea filialelor bancilor locale in Europa centrala si de Est.
  • Presiunile de finanţare se vor adăuga la stressul existent cauzat de cresterea imprumuturilor neperformante. Datele disponibile indică faptul că acestea au continuat să se deterioreze în 2011, în Kazahstan (32,8%) şi România (14,2%).

Andrew Burns, șeful departamentului de macroeconomie al băncii a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Londra că „țările în curs de dezvoltare trebuie să spere la cel mai bun deznodământ și să se pregătească pentru cel mai rău”.

„Motorul economiei globale, țările în curs de dezvoltare, turează mai încet în același timp în care cea mai mare regiune economică din lume, Uniunea Europeană, se află în recesiune, iar aceste două tendințe s-ar putea alimenta reciproc”, a declarat Burns, citat de Adevarul.ro.

China este singura economie importantă care are capacitatea și puterea de a implementa politici care să atenueze o nouă recesiune mondială, a declarat Burns.

Pentru mai multe informatii accesati HotNews.ro si Adevarul.ro.

Sursa foto: fabricadebani.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *