Banca Mondială: România va avea în acest an o creştere a PIB de 1,5%, la jumătate din media UE10

România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,5%, circa jumătate din media de la nivelul a zece state din estul Europei – UE10, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, preluate de mediafax.

În 2012, creşterea economică a României va fi cuprinsă în intervalul 1,8%-2,1%, se arată într-un raport bianual al Băncii Mondiale referitor la România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.

Anul viitor, ritmurile de creştere ale ţărilor analizate vor fi relativ apropiate, cel mai mare avans, de 3,5%, urmând să aibă loc în Lituania şi Estonia, iar cel mai mic în Ungaria, de 0,5%.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a anunţat recent că pe întregul an creşterea economică ar putea fi de peste 2%, după ce PIB a crescut cu 4,4% în trimestrul trei şi avansul poate fi de 2,5% în ultimele trei luni ale anului.

În acest an, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor avea creşteri economice de cel puţin 4%, datorită contribuţiei cererii interne şi a îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii.

În România, Ungaria şi Slovenia creşterile vor fi de sub 2% din cauza consumului redus (cazul României) şi a investiţiilor scăzute (cazul Ungariei şi Sloveniei).

În România, relansarea cererii interne va contribui la creşterea economică din 2012, în pofida măsurilor de consolidare bugetară şi a avansului mai lent al exporturilor.

Numai în Polonia, Slovacia şi Cehia producţia de anul viitor va depăşi nivelul anterior crizei, se arată în raportul BM.

Ţările cu deficite bugetare mari vor să facă ajustări mai ample în 2012, iar România, Letonia, Polonia şi Lituania au planificat să aducă indicatorul sub 3% din PIB. Cehia, Slovacia şi Slovenia intenţionează să facă acest lucru în 2013.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzând şi pierderile unor companii de stat, este asumată de Guvernul României în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009.

Sursa articol: mediafax.ro

Sursa foto: targumures.olx.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *