Banca Mondială va pune la dispoziţia ţărilor emergente afectate de criza din zona euro 27 miliarde dolari

Banca Mondială (BM) va pune la dispoziţia ţărilor emergente din Europa şi Asia Centrală (ECA) afectate de criza din zona euro 27 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, pentru susţinerea reformelor structurale, a sectoarelor bancare şi a programelor sociale, potrivit Mediafax.ro.

“Efectele crizei din zona euro asupra celor mai mari economii din Europa Occidentală atrag cea mai mare parte a atenţiei, dar criza afectează şi oamenii din ţările emergente din estul continentului, în special din cele mai sărace state din Europa Centrală şi de Est. Banca Mondială extinde fondurile aflate la dispoziţia regiunii, astfel încât aceste ţări se pot folosi de aceste resurse pentru a rezista crizei”, a declarat miercuri, într-un comunicat, preşedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Mediafax.

“Din cauza legăturilor strânse cu zona euro, statele din Europa Centrală şi Sud-Estul Europei este probabil să se confrunte cu o încetinire a activităţilor economice în 2012”, a declarat Philippe Le Houerou, vicepreşedinte al BM pentru regiunea ECA.

Banca Mondială, prin intermediul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Asociaţia pentru Dezvoltare Internaţională (IDA), poate creşte împrumuturile acordate în regiunea ECA la 16 miliarde de dolari, respectiv cu 4 miliarde de dolari mai mult faţă de intervalul similar încheiat anul trecut.

Această creştere va fi legată de reformele pe termen mediu pentru îmbunătăţirea competitivităţii, susţinerea eforturilor de consolidare fiscală sustenabilă, a măsurilor urgente pentru evitarea unor crize bancare şi a reformelor destinate programelor sociale.

Programul de investiţii şi consultanţă al Corporaţiei pentru Finanţe Internaţionale (International Finance Corporation-IFC) ar putea atinge angajamente de 10 miliarde de dolari, în 2012-2013, care vor include creşterea investiţiilor proprii ale IFC cu aproape 2 miliarde de dolari faţă de nivelul actual.

Mai multe detalii gasiti aici.

Sursa articol: mediafax.ro
Sursa foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *