Banca Naţională a Austriei: Peste jumătate din populaţia României trăieşte în locuinţe supraaglomerate şi improprii

Românii trăiesc în locuinţe scumpe, aglomerate şi cu dotări improprii. Aceasta este una dintre concluziile care se desprind dintr-un raport publicat recent de Banca Naţională a Austriei, potrivit Gandul.info.

Studiul oferă o imagine de ansamblu a evoluţiei pieţei imobiliare rezidenţiale din zece state din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (ECESE), membre UE în ultimii 10 -15 ani. Studiul ia în calcul printre altele evoluţia preţurilor de pe piaţa imobiliară, condiţiile de locuit, accesibilitatea şi finanţarea achiziţiei de locuinţe.

Statele cuprinse în analiză sunt Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Raportul citează şi un sondaj realizat în câteva dintre statele analizate şi care arată că în timp ce numai aproximativ 3% dintre locuitorii chestionaţi din România locuiau în case închiriate, în 2002, acest procent se ridica la 16% în Lituania şi aproximativ 30% în Polonia.

Studiul mai arată că accesibilitatea populaţiei de a avea o casă de bună calitate a rămas redusă în ţările analizate, în special pentru cei care aveau salarii mici. În plus, ponderea relativ ridicată a populaţiei care trăieşte în locuinţe supraaglomerate arată că este nevoie ca această temă să fie abordată de către factorii de decizie politică, potrivit analizei menţionate.

La acest capitol România se “mândreşte” cu o rată mare a supraaglomerării. O persoană este considerată ca trăind într-o locuinţă supraaglomerată în cazul în care, printre altele, gospodăria nu are la dispoziţie câte o cameră pentru fiecare persoană în vârstă de 18 ani şi peste această vârstă.

Astfel, peste 50% din totalul populaţiei din România locuieşte în locuinţe supraaglomerate, în timp ce 30% dintre cetăţeni locuiesc în locuinţe improprii. Acestea din urmă sunt definite ca fiind şi supraaglomerate şi, în plus, având cel puţin una dintre următoarele caracteristici: nu au duş, nu dispun de grup sanitar interior şi au un acoperiş necorespunzător.

Mai multe informatii aici.

Sursa articol: Gandul.info
Sursa foto:  preadetot.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *