Bancile din Europa de Est isi vand activele

După ce, în urmă cu câţiva ani, se înghesuiau să se extindă în regiune, băncile vest-europene vând acum activele din Europa de Est pentru a-şi economisi resursele.

În urmă cu nu mai mult de patru ani, creditele „cu buletinul” erau accesibile oricui. Din dorinţa de a-şi asigura o parte din piaţa încă nebancarizată (deci cu potenţial semnificativ de creştere), marile grupuri financiare din Europa de Vest se extindeau puternic în statele est-europene. 

Acum, din cauza crizei, procesul s-a inversat, iar asta ar putea târî şi ţările din regiune în recesiune, scrie „The Wall Street Journal”. Băncile încep să se retragă din regiune sau să-şi limiteze drastic activitatea de creditare în încercarea de a-şi economisi resursele limitate, în contextul presiunilor venite din partea autorităţilor naţionale de a se concentra asupra pieţelor-mamă. 

Există un risc major şi subapreciat ca o nouă criză a creditării să izbucnească“, crede Neil Shearing, economist pentru pieţe emergente la Capital Economics. Două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank şi UniCredit, au anunţat că-şi vor restrânge activitatea în unele ţări din Europa de Est care înainte reprezentau pieţe prioritare. La sfârşitul săptămânii trecute, doar zvonurile apărute pe internet privind starea băncilor suedeze, care deţin 40% din sistemul bancar local, au fost suficiente pentru a-i determina pe clienţi să retragă peste 14 milioane de euro din bănci precum Swedbank sau SEB.

Aceeaşi situaţie se poate observa şi în România. Subsidiarele din România ale băncilor greceşti au pierdut 1,2 miliarde de euro din depozite de la începutul acestui an, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor.

Atunci când întregul sector bancar european a început să se confrunte cu probleme, instituţiile au promis că nu vor renunţa la activele din Europa de Est. Dar discursul s-a schimbat acum. Băncile din Belgia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia şi Portugalia au început să-şi vândă activele din regiune, sperând să atragă atenţia băncilor 
sănătoase. 

Totodată, acestea preferă să-şi ţină banii în siguranţă la Banca Centrală Europeană decât să împrumute. Depozitele peste noapte efectuate de băncile din zona euro la BCE au atins luni cel mai ridicat nivel al acestui an, ridicându-se la 346,36 miliarde de euro.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: econtext.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *