Băncile din România au dat credite din fonduri BEI de 822 milioane de euro

Băncile din România au intermediat în 22 de ani credite de 822 de milioane de euro din fonduri puse la dispoziţie de Banca Europeană de Investiţii, adică doar 4,7% din totalul acordat doar în ultimii trei ani băncilor din Europa Centrală şi de Est pentru finanţarea companiilor, potrivit Mediafax.

Vicepreşedintele BEI Plutarchos Sakellaris, a declarat pentru MEDIAFAX că suma de 822 de milioane de euro, acordată începând din 1990, la care se adaugă un credit de 50 de milioane de euro semnat joi cu BCR, arată în linii mari o evoluţie similară cu cea din celelalte state din regiune.

“Aş spune că acest nivel este în linie cu ceea ce s-a întâmplat şi în celelalte state din regiune. În unele ţări ponderea acestor finanţări este mai mare, în altele mai mică. Nu pot spune că implicarea noastră în finanţarea IMM în România este ceva ieşit din tipar. Credem că finanţarea IMM este foarte importantă pentru economia reală, pentru susţinerea economiei româneşti ca să iasă din criza actuală, şi cu siguranţă vom pune accentul pe acest segment şi vom continua să-l sprijinim”, a spus Sakellaris.

La începutul lui 2009, BEI împreună cu BERD şi Banca Mondială au convenit în cadrul planului comun de acţiune al instituţiilor financiare internaţionale (IFI) să pună la dispoziţia grupurilor bancare linii de finanţare de până la 24,5 miliarde de euro, pentru a suţine creditarea, în special pentru IMM.

În acest context, BEI s-a angajat să acorde în regiune circa 11 miliarde de euro în 2009 şi 2010. Această ţintă a fost atinsă chiar de la începutul lui 2010, cererea pentru astfel de linii fiind foarte mare, iar până la finele acelui an suma pusă la dispoziţia băncilor a urcat la 15,5 miliarde euro.

Anul trecut, BEI a mai acordat alte 2 miliarde de euro băncilor din regiune pentru creditarea companiilor, perioadă în care băncile din România au atras 125 milioane euro, adică în jur de 6,2% din total.

De remarcat că finanţarea de 822 de milioane de euro anunţată de Sakellaris vizează toate sumele intermediate de băncile din România, indiferent de perioadă.

Pentru mai multe informaţii accesaţi Mediafax.ro.

Foto: whitetoweraris.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *