Băncile europene au nevoie de 1.000 de miliarde de euro, în cazul unei noi crize

euro coinInstituţiile financiare europene ar avea nevoie de fonduri suplimentare de 1.000 de miliarde de euro, în cazul în care ar izbucni o nouă criză financiară, scrie presa franceză, care citează un studiu al Centrului de Management al Riscului, de la Universitatea din Lausanne, Elveţia, potrivit Economica.net.

Pentru a ajunge la un nivel de solvabilitate “adecvat”, băncile, asigurătorii şi societăţile de investiţii din Europa ar avea nevoie de fonduri de 1.000 de miliarde de euro, cifră la care elveţienii au ajuns ţinând cont de un indice SRisk, care permite evaluarea necesităţilor de finanţare ale băncilor în cazul unei crize. “Modelul nostru descrie riscul sistemic ca fiind necesarul de capital de care ar avea nevoie băncile pentru a se refinanţa în cazul în care ar avea loc o nouă criză financiară” spun cercetătorii de la Lausanne.

Autorii studiului au luat în calcul 416 instituţii financiare europene, iar metoda folosită se referă la ponderarea costului revenirii la indicatorii de solvabilitate în funcţie de mărimea băncii sau de gradul ei de îndatorare. De aceea, autorii studiului cred că, de exemplu, Grecia ar fi mai puţin riscantă decât Germania, Franţa sau Elveţia.

Detalii aici.

Sursa: Economica.net
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.