Bancnota de 500 de euro ar putea sa iasa din circulatie

euro moneyCea mai mare bancnota a monedei Euro in circulatie ar putea sa dispara de pe piata in perioada urmatoare. Conducerea BCE analizeaza posibilitatea de a retrage bancnota de 500 de euro pentru ca este considerata o bancnota folosita foarte rar si, in general, pentru a efectua plati substantiale se folosesc alte mijloace de plata cum ar fi transferul bancar sau plata cu cardul.

De asemenea, bancnota de 500 euro intampina dificultati si in circulatie pentru ca nu exista intotdeauna posibilitatea de a schimba cu bancnote de valoare mai mica si chiar si operatorii economici uneori nu dispun de suma necesara pentru a ne returna restul.

In afara de motivatii care tin de lipsa aspectului practic pentru cetateni, conducerea de la Eurotower a abordat subiectul tinand cont si de cazurile de infractionalitate si de evaziune fiscala care intereseaza in mod direct bancnota de 500 de euro. Se pare ca aceasta ar fi mai usor de falsificat fata de celelalte aflate in circulatie si exista si o chestiune legata de transportarea catre paradise fiscale a unor sume de bani consistente cu un volum de bancnote relativ mic, fenomen ce ar stimula evaziunea fiscala.

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.