Bani europeni pentru cercetare si inovatie

Unul dintre colaboratorii europarlamentarului Petru Luhan, Gratian Mihailescu, a comentat una dintre temele dezbatute pe Facebook, la provocarea lansata de dl profesor Munteanu. Imi permit sa postez si aici interventia interesanta a dlui Mihailescu.

“Pentru domnul Munteanu: Am citit intrebarile dumneavoastra postate pe siteul emisiunii caleaeuropeana si voi incerca pe scurt sa raspund la una dintre ele, in calitatea de colaborator al domnului europarlamentar Petru Luhan. Politicile europene de cercetare si inovatie constituie un fapt primordial pentru oamenii politici de la Bruxelles, fie ei din Parlamentul Europei sau Comisie. Scopul declarat al strategiei de la Lisabona este acela de a revigora politicile comunitare, pe fondul a două provocări majore care afectau economia şi societatea: globalizarea şi dezvoltarea cu repeziciune a societăţii informaţionale. Procesul de globalizare implică creşterea concurenţei în toate sectoarele economiei. Dezvoltarea societăţii informaţionale presupune o reformă radicală a sistemului de educaţie din Europa şi asigurarea învăţării pe tot parcursul vieţii pentru cetăţenii europeni.
Obiectivul central al Strategiei Lisabona, respectiv acela de a transforma Uniunea în cea mai competititvă şi dinamică economie din lume până în anul 2010, a fost reformulat în anul 2005, cu ocazia efectuării evaluării pe termen mediu a Strategiei.
Obiectivul Strategiei Lisabona relansate îşi propune transformarea Uniunii intr-un spatiu mai atractiv pentru investitii si munca, promovarea cunoasterii si inovarii şi crearea de locuri de munca mai numeroase si mai bune. Pentru perioada de programare financiare 2007-2013, statelor membre li s-a solicitat alocarea anumitor sume din fondurile structurale pe care urmează să le primească pentru finanţarea proiectelor legate de îndeplinirea obiectivelor
Strategiei Lisabona
Pentru cercetare si inovatie exista pe plan european un program numit FP7.Bugetul programului este de 55 de milioane de euro pana in 2013.Programele cadru au fost implementate din 1984. FP7 se va desfăşura până la sfârşitul anului 2013. A fost astfel creat încât să se bazeze pe realizările programelor anterioare pentru a crea spaţiul european de cercetare şi a-l duce mai departe spre dezvoltarea economiei şi societăţii cunoaşterii în Europa. Cel de-al şaptelea program cadrul propus va fi organizat în patru programe principale care corespund celor patru componente de bază ale cercetării europene: Cooperare-cercetare in cooperare, Idei-cercetare de frontiera, Oameni-potential uman si Capacitati-capacitate de cercetare.”

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *