Bank of America Merrill Lynch: Italia are cele mai solide motive să iasă din zona euro

Italia şi Irlanda ar avea mai multe motive decât Grecia să iasă din zona euro, în timp ce Germaniei i-ar fi cel mai uşor să renunţe la moneda unică, dar ar avea cel mai mult de pierdut, potrivit unei analize a Bank of America Merrill Lynch, preluată de Bloomberg şi ZF.ro.

Studiul, realizat pe baza unei analize cost-câştig şi teoriei jocului, arată că investitorii percep o probabilitate prea scăzută ca una sau mai multe ţări sa iasă în mod voluntar din zona euro.

Italia, a treia mare economie din zona euro, ar avea o şansă mai mare decât alte state să plece “în mod ordonat” şi ar câştiga la capitolele competitivitate economică, creştere şi balanţa financiar-fiscală, relevă analiza.

Pe de altă parte, Germaniei i-ar fi cel mai uşor să iasă din zona euro, însă are cele mai puţine motive să ia o astfel de decizie. S-ar confrunta cu o creştere economică mai slabă, probabil majorarea costurilor de finanţare şi înrăutăţirea situaţiei financiare.

Austria, Finlanda şi Belgia au de asemenea puţine argumente să plece din eurozonă.

Dintre statele aflate în dificultate, Spania are cele mai puţine motive să se îndrepte într-o astfel de direcţie, notează analiştii Merrill Lynch.

Analiza ia în calcul criterii precum impactul ieşirii din zona euro asupra creşterii economice, dobânzilor şi balanţei financiarăfiscale.

Totodată, raportul relevă că Germania nu ar dispune de resursele necesare pentru a convinge să rămână în uniunea monetară o Italie hotărâtă să plece. Din moment ce Italia are cele mai multe motive să iasă din zona euro, costul financiar ar fi prea ridicat pentru Germania, iar italienii ar fi chiar mai reticenţi decât grecii să accepte condiţiile presupuse de acceptarea “şpăgii”.

Sursa: ZF.ro
Foto: snp500.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.