Expertii despre somaj in UE: e mai grav decat credem

 

Comitetul economic şi social european, care reuneşte reprezentanţii patronatului şi sindicatelor, a avertizat marţi liderii UE în legătură cu caracterul “exploziv” al creşterii şomajului şi le-a cerut să acţioneze la summitul de joi şi vineri de la Bruxelles, relatează AFP.

“Creşterea nivelului şomajului are un caracter exploziv pentru coeziunea socială din Europa”, a avertizat expertul austriac din CES pentru planul european de relansare economică, Thomas Delapina.

“Estimările sunt mult mai grave decât credem acum”, a mai spus el, într-o dezbatere cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

“Şomajul este principala noastră preocupare”, a răspuns Barroso. “El creşte peste tot. Media europeană va fi de 10% în UE în 2010 şi, peste tot în UE, familiile şi companiile resimt efectele crizei”, a subliniat el.

“Repercusiunile crizei sunt în cifre, dar niciunul dintre marii noştri experţi nu se va putea pune vreodată în pielea salariatului disponibilizat, care este aruncat în sărăcie”, a spus un reprezentant grec al CES.

Toţi participanţii s-au declarat şocaţi de acordarea de prime pentru conducerea băncilor şi societăţilor de asigurări, salvate de la faliment prin injectarea masivă de fonduri publice. “Ni s-a spus că este legal, pentru că aceste prime sunt prevăzute în contractele acestor cadre”, a spus un participant. “Iată un domeniu în care Europa s-ar putea face utilă şi ar putea afirma că este în serviciul cetăţenilor”, a adăugat el.

“Sunteţi la final de mandat, domnule Barroso. Faceţi scandal din funcţia dumneavoastră, pentru a arăta că CE este aici pentru a-i apăra pe cetăţeni. Veţi avea totul de câştigat”, a spus un participant.

sursa-Newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.