Barroso pregătește calendarul pentru o mai mare integrare europeană

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat ca va propune un plan de acțiune și un ”calendar” pentru o mai bună integrare europeană la următorul summit la liderilor UE din 28-29 iunie, fără a nega însă posibilitatea schimbării tratatului ce vizează injectarea ”de federalism”  în Uniune, scrie EurActiv.com.

Barroso a declarat că vor fi avute  în vedere de către Comisie măsurile suplimentare ce trebuie să fie luate de o uniune economică completă pentru a finaliza uniunea monetară care trece prin cea mai grea perioadă de la lansarea monedei euro în 1999.

Președintele s-a prezentat în fața presei ieri, 30 mai, și a prezentat recomandările Comsiei pentru țările membre în contextul eforturilor depuse de a asigura disciplina fiscală și de a stimula creșterea economică.

Barroso a adăugat că ritmul și succesiunea acestor reforme ar trebui să fie decise de către șefii statelor UE și de guvern, dar că CE va urmări o abordare ambițioasă. El a adăugat că, în mod evident, o parte dintre aceste decizii nu ar putea fi luate imediat, în unele cazuri fiind nevoie de o nouă bază juridică.

El a menționat planurile deja  bine-cunoscute ale bondurilor  pentru stimularea investițiilor în domeniul energiei, transporturilor și economiei digitale, pentru a stimula creșterea puterii de acțiune a BEI (Banca Europeană de Investiții) și pentru o mai bună utilizare a fondurilor regionale UE.

La acestea, Barroso a adăugat crearea unei uniuni bancare cu supraveghere financiară integrată și o singură schemă de garantare a depozitelor care să asigure faptul că băncile vor păstra un minim de numerar disponibil pentru a proteja economiile personale ale indivizilor.

Întrebat despre disponibilitatea statelor membre privind integrarea la nivelul UE, Barroso a spus că a fost preocupat de opinia publică în mai multe aspecte, nu doar pe tema integrării europene. El a declarat că este normal ca în vremuri economice grele opinia publică să fie mai negativă privitor la integrarea europeană.

”Acesta este motivul  pentru care rog toți liderii, inclusiv cei de la nivel național, să explice motivele dificultăților și cel mai bun mod în care să fie abordate. Iar eu cred că aceste dificultăți cu care ne confruntăm astăzi nu sunt rezultatul euro. Asta e destul de clar”, a declarat Barroso.

Sursa: EurActiv.com
Foto:  consilium.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.