Barroso ”pregătește terenul” pentru o viitoare schimbare a Tratatului UE?

José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a cerut șefilor de stat ai UE să ”structureze viziunea referitoare la direcția în care să se îndrepte Europa”  la un summit ce a avut loc în weekend, adăugând că acest lucru ar putea duce la modificarea Tratatului UE și, eventual, la o Uniune în două viteze.

Aşa cum am mai spus, suntem într-un moment definitoriu pentru integrarea europeană. Este nevoie de un mare pas înainte”, a declarat  Barroso, aflat la un eveniment organizat marți de European Policy Centre din Bruxelles, citat de EurActiv.com.

”Trebuie să structurăm viziunea referitoare la direcția la care să se îndrepte Europa și o cale concretă de a ajunge acolo”, a declarat președintele CE, reluând astfel cererile Germaniei privind o ”uniune fiscală” și o ”uniune politică”.

El a apreciat că acest plan va fi dificil de pus în aplicare (n.r. planul de creare a unei uniuni fiscale și bancare în Europa), în condiţiile în care unele din statele UE vor trebui să ”cedeze” o parte din suveranitatea lor în domeniile economic şi fiscal.

Potrivit şefului executivului comunitar, procesul de integrare ar trebui ”să fie progresiv şi să se concentreze pe acele state membre care folosesc aceeaşi monedă”.

“Noi propunem să vedem care sunt paşii următori, care pot necesita o schimbare a Tratatului”, a menţionat Barroso, adăugând că este nevoie de o mai mare coordonare a politicii fiscale şi a celei de ocupare a forţei de muncă.

”Uniunea fiscală înseamnă mult mai mult decât eurobonduri” a declarat Barroso susținând ideile cancelarului german Angel Merkel care consideră că o mai mare responsabilitate și o mai mare solidaritate nu trebuie avute în vedere decât în etapele ulterioare ale integrării fiscale.

”Fiecare pas în direcția solidarității va veni însoțit de un pas corespunzător către o mai mare responsabilitate” a mai declarat Barroso.

Sursa: EurActiv.com

Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.